Jabučni ocat ne sadrži puno nutrijenata. Uzimanje tonika prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje.Jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev.
KAKO SE PRAVI JABUČNI OCAT?
Prvo se jabuke režu ili drobe i kombiniraju s kvascem kako bi se njihov šećer pretvorio u alkohol.Drugo, dodaju se bakterije za fermentaciju alkohola u octenu kiselinu. Tradicionalna proizvodnja jabučnog octa traje oko mjesec dana, iako neki proizvođači postupak drastično ubrzavaju tako da traje samo jedan dan. Octena kiselina glavna je aktivna komponenta jabučnog octa. Poznat i kao etanska kiselina, organski je spoj kiselkastog okusa i jakog mirisa.Pojam octeno dolazi od acetum, latinske riječi za ocat. Otprilike 5-6% jabučnog octa sastoji se od octene kiseline. Sadrži vodu i količine drugih kiselina u tragovima, poput jabučne kiseline. Jedna žlica (15 ml) jabučnog octa sadrži oko tri kalorije i gotovo bez ugljikohidrata.
DA LI JABUČNI OCAT POTIČE GUBITAK KILOGRAMA?
Jabučni ocat koristi nekoliko fizioloških mehanizama koji podržavaju zdravo mršavljenje:
1. Jabučni ocat (ACV) djeluje kao prigušivač apetita
Jedno istraživanje koje je to empirijski dokazalo bila je studija iz 2005. objavljena u European Journal of Clinical Nutrition. Ispitanici koji su jeli kruh s octom osjećali su se znatno punije od svojih kolega koji su se hranili samo kruhom. Što su sudionici studije imali više octene kiseline (primarni sastojak octa) u tijelu,osjećali su se sitije.ovo prevedno znači da vas jabučni ocat može učiniti da imate manji osjećaj gladi..
2. Jabučni ocat (ACV) kontrolira razinu šećera u krvi kako bi pomogao u suzbijanju apetita
Jabučni ocat sprječava nekontrolirane skokove šećera i padove zbog kojih želite grickati između obroka. Kada vam je šećer u krvi stabilan, puno je lakše držati se prehrane i jesti samo kada je to vašem tijelu potrebno.Prethodno spomenuta studija također je mjerila razinu šećera u krvi u skupini hranjenoj octom i kontrolnoj skupini. Sudionici koji su dobili ACV nižu razinu glukoze u krvi nakon obroka.Nadalje, oni koji su konzumirali veću dozu octa, imali su koristi od učinka čak i 90 minuta nakon jela.
3. Jabučni ocat (ACV) sprječava nakupljanje masti
Jabučni ocat stimulira vaš metabolizam i ubrzava sagorijevanje masnoća.Sadrži mnogo organskih kiselina i enzima koji ubrzavaju vaš metabolizam i povećavaju brzinu sagorijevanja tjelesne masti.Nema mnogo studija na ljudima koje bi podržale ovo objašnjenje. Japanska studija objavljena 2009. godine promatrala je učinke octene kiseline na štakore koji su hranjeni prehranom bogatom mastima. Znanstvenik je zaključio da je potrošnja octene kiseline (koja se nalazi u ACV-u) potisnula nakupljanje masti. ACV vam također može pomoći u smanjenju kolesterola.
4. Jabučni ocat (ACV) utječe na izlučivanje inzulina kako bi se smanjilo skladištenje masti
Inzulin utječe na skladištenje masti. Ovaj hormon je usko povezan s razinom šećera u krvi i njegovo izlučivanje je poremećeno kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su sugerirali da bi ACV mogao djelovati na sličan način kao i neki dijabetički lijekovi i mogao bi imati potencijal u kontroli dijabetesa.
5. Jabučni ocat (ACV) može pomoći u detoksikaciji i probavi
Važno je da se vaše tijelo riješi toksina. Postoje dokazi koji sugeriraju da bi konzumacija octa mogla pomoći kod gastroezofagealnog refluksa, sindroma iritabilnog crijeva i hipoklorhidrije (niske želučane kiseline).