ŠTO JE MOKRAĆNA KISELINA?
Mokraćna kiselina (ili urična kiselina) je organski spoj koji nastaje u organizmu kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini su tvari koje se prirodno nalaze u nekim namirnicama, a u manjim količinama ih proizvodi i naše tijelo.
Mokraćna kiselina se normalno izlučuje iz organizma mokraćom. No, ako se u organizmu nagomila previše mokraćne kiseline, ona se može kristatizirati u zglobovima i drugim tkivima, što dovodi do bolesti poput gihta.
Neki od faktora koji mogu dovesti do povišenja razine mokraćne kiseline u krvi su:
- Prekomjerna konzumacija hrane bogate purinima (npr. meso, riba, perad, mahunarke)
- Pijenje alkohola
- Dehidracija
- Gojaznost
- Određeni lijekovi
- Genetička predispozicija
Simptomi povišene razine mokraćne kiseline u krvi mogu uključivati:
- Bol u zglobovima
- Oticanje zglobova
- Crvenilo i toplina zglobova
- Ukočenost zglobova
- Bolovi u mišićima
- Umor
- Gubitak apetita
Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom liječniku. Liječnik će vam moći uzeti krvni uzorak i provjeriti razinu mokraćne kiseline.
Liječenje povišene razine mokraćne kiseline u krvi uključuje:
- Promjenu prehrane (smanjenje konzumiranja purina)
- Pijenje puno tekućine
- Mršavljenje (ako ste gojazni)
- Uzimanje prirodnih lijekova
Prevencija povišene razine mokraćne kiseline u krvi uključuje:
- Zdravu prehranu
- Pijenje puno tekućine
- Određivanje i kontrolu težine
- Ograničenje konzumiranja alkohola
- Redovitu tjelesnu aktivnost