Jednom kad probate kardamom, više nećete moći odoljeti njegovu blago slatkastom i aromatičnom okusu.Osim što ćete njegovom konzumacijom nagraditi svoje okusne pupoljke i osvježiti dah, ostvariti ćete i brojne zdravstvene dobrobiti.Kardamom je začin srodan đumbiru koji se osobito često koristi u južnoj Aziji i Indiji.Poznat je po svojim zagrijavajućim svojstvima. Posjeduje mnogo zdravih fitonutrijentima, a osobito je bogat manganom – 1 žlica kardamoma opskrbit će vaš organizam s čak 80 posto dnevno preporučene doze mangana!
Riječ je o mineralu koji je vašem tijelu potreban za izgradnju čvrstih kostiju i zdravog vezivnog tkiva.Mangan je važan i za rad mozga i živčanog sustava, za metabolizam ugljikohidrata i masnoća, a pomaže i apsorpciji kalcija te regulaciji šećera u krvi.Osim mangana, kardamom sadrži i niacin, riboflavin, vitamine A i C, kalij, kalcij, natrij, bakar, željezo, magnezij, cink, fosfor…Jedan je od pet ayurvedskih začina za dobru probavu.Osim njega snažnu petorku čine još korijandar, kumin, koromač i đumbir.