Kao što vjerojatno znate, bosiljak se koristi za dodavanje okusa raznim receptima, ali ono što bi vas moglo iznenaditi su mnoge dobrobiti bosiljka koje ga čine poznatim po svojstvima jačanja imuniteta.Sama biljka, kao i eterično ulje koje se koristi za proizvodnju, dokazano pomažu u prevenciji niza stanja, što je čini jednim od najvažnijih medicinskih biljaka i začina danas.Jedna posebna vrsta, nazvana sveti bosiljak, također ima dugu povijest vjerske i medicinske uporabe u Indiji, gdje se smatra jednim od najvažnijih biljaka i začina. To je sveta biljka u hinduističkoj religiji i vjeruje se da je zaštitna i ljekovita.
Što je bosiljak?
Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz obitelji metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke i začini, uključujući metvicu, origano i ružmarin.Sve biljke bosiljka uglavnom rastu kao male biljke koje proizvode veliko zeleno lišće, duljine oko nekoliko centimetara.Sveti bosiljak se u Indiji obično naziva tulsi i zapravo se smatra svetom biljkom. Koristi se u više od 300 različitih ayurvedskih biljnih tretmana tisućama godina, uključujući tinkture, čajeve, masti i tonike.Biljka dolazi u nizu sorti i veličina, a zapravo postoje neke značajne botaničke razlike između različitih vrsta.
Neke od mnogih vrsta uključuju:
slatki bosiljak
bosiljak od limuna
talijanski ili kovrčavi bosiljak
sveti bosiljak
tajlandski bosiljak
bosiljak sa listova salate
bosiljak genovese
ljubičasti bosiljak
grm ili grčki bosiljak
cimet bosiljak
Najčešći bosiljak koji se koristi kao svježa biljka u receptima je talijanski bosiljak, koji je bogat antioksidansima, magnezijem i vitaminima.Ulje bosiljka također se koristi za izradu parfema, sredstava za čišćenje kućanstva i proizvoda za njegu zuba jer je jedna od poznatih prednosti bosiljka njegova sposobnost da djeluje kao antibakterijsko i antimikrobno sredstvo koje se bori protiv klica i bakterija.Sveti bosiljak je najviše istražena vrsta s obzirom na ljekovita svojstva. Do danas je identificirano najmanje šest različitih eteričnih ulja u tulsiju unutar njegovih sjemenki, korijena, lišća i stabljike.Pod znanstvenim nazivom Ocimum sanctum L. ili Ocimum tenuiflorum L., ova je sorta poznata kao protuupalni, antibakterijski i snažan adaptogen — što znači da pomaže tijelu da odgovori na stres i bori se protiv bolesti.
Povijesna upotreba bosiljka:
Bosiljak pripada rodu Ocimum, što je izvedeno iz grčke riječi ozo, što znači “mirisati”. Točno podrijetlo biljke je pomalo nejasno, ali se vjeruje da je porijeklom iz područja Azije i Afrike.Biljke bosiljka počele su rasti kao samonikle trajnice na nekim pacifičkim otocima prije tisuća godina, a zatim su u 16. stoljeću donesene iz Indije u Europu preko Bliskog istoka. Negdje tijekom 17. stoljeća biljka je stigla do Amerike.
Evo više o nekim od glavnih prednosti bosiljka:
- Sadrži antioksidanse koji se bore protiv bolesti
Antioksidansi i ulja ove biljke imaju sposobnost pomoći u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala dok istovremeno štite DNK strukturu i stanice. Ova biljka sadrži flavonoidne antioksidanse, kao što su orientin i viceninare, koji pomažu u zaštiti bijelih krvnih stanica odgovornih za imunološku funkciju, kao i stanične strukture u kojima je pohranjena DNK.
- Djeluje protuupalno
Bosiljak sadrži moćna eterična ulja, uključujući eugenol, citronelol i linalol. Nalazi iz studija pokazuju da ova ulja koja inhibiraju enzime pomažu smanjiti upalu, koja je u korijenu većine bolesti, poput bolesti srca, reumatoidnog artritisa i upalnih stanja crijeva.
- Pomaže u borbi protiv raka
Čini se da spojevi unutar ove biljke mogu povećati antioksidacijsku aktivnost, pozitivno promijeniti ekspresiju gena, inducirati apoptozu kancerogenih stanica (smrt štetnih stanica) i zaustaviti širenje kancerogenih tumora.U studijama na životinjama, ekstrakt bosiljka pokazao je zaštitu od raka i smrtnosti dok je također selektivno štitio normalno tkivo i stanice od negativnih učinaka liječenja raka poput zračenja ili kemoterapije.
- Sadrži antibakterijska svojstva
Još jedna od prednosti eteričnog ulja bosiljka je zaštita od štetnog rasta bakterija. Studije su čak pokazale da je ekstrakt bosiljka koristan u inhibiciji rezistentnih sojeva bakterija koji ne reagiraju na liječenje antibioticima.Kada su istraživači uključeni u jednu studiju testirali antibakterijsko djelovanje ulja bosiljka protiv sojeva E. coli i drugih snažnih bakterija koje su prikupljene od bolesnih pacijenata s infekcijama, rezultati su pokazali da je učinkovito u djelovanju protiv sojeva bakterija i pomaže u inhibiciji njihova rasta .
- Sadrži antimikrobna svojstva koja se bore protiv virusa i infekcija
Utvrđeno je da eterična ulja bosiljka pokazuju antimikrobno djelovanje protiv širokog spektra bakterija, kvasaca, plijesni i virusa. To znači da može ponuditi zaštitu od virusa kandide i raznih oblika iritacija kože.
- Bori se protiv stresa djelujući kao adaptogen
Studije pokazuju da bosiljak ima snažan potencijal da djeluje kao prirodni adaptogen, biljni lijek koji pomaže tijelu da se prilagodi stresu i normalizira štetne učinke stresora.
- Bori se protiv depresije
Dobrobiti bosiljka također se odnose na osobe s mentalnim poremećajima ili bolestima povezanim s raspoloženjem, uključujući depresiju i anksioznost.Ovu biljku neki smatraju antidepresivom jer može pozitivno utjecati na rad mozga unutar kore nadbubrežne žlijezde, pomažući u stimulaciji neurotransmitera koji reguliraju hormone odgovorne za to da budemo sretni i energični.
- Promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava
Kao antioksidativna i protuupalna hrana, bosiljak može pomoći mišićima koji kontroliraju rad krvnih žila da se stegnu i opuste, potičući zdrav krvni tlak.Čini se da ima sposobnost pomoći u sprječavanju opasnog nakupljanja trombocita, kao što je pokazano u istraživanju na štakorima, skupljanja krvnih pločica koje mogu stvoriti ugrušak unutar arterija i uzrokovati srčani zastoj.
- Podržava rad jetre i pomaže u detoksikaciji tijela
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food otkrila je da su bolesnim štakorima, kada su tijekom pet dana davali ekstrakt bosiljka, doživjeli značajna poboljšanja u proizvodnji enzima za detoksikaciju, veću antioksidacijsku obranu i smanjenje nakupljanja masti u jetri koje može uzrokovati jetru bolest.
- Pomaže alkalizirati tijelo i poboljšati probavu
Studije na životinjama pokazale su da ova biljka pomaže u ravnoteži kiseline u tijelu i vraća odgovarajuću pH razinu tijela. Ovo može imdokazati probavu i imunitet pomažući zdravim bakterijama u procvatu unutar crijevne mikroflore, dok također smanjuje štetne bakterije koje mogu uzrokovati bolesti.Tradicionalno, bosiljak se također koristio za smanjenje nadutosti i zadržavanja vode, gubitka apetita, grčeva u želucu, refluksa kiseline, pa čak i za ubijanje želučanih crva ili parazita.
- Može djelovati kao prirodni afrodizijak
U Italiji se bosiljak stoljećima smatra simbolom ljubavi. Vjeruje se da aroma povećava libido i uzbuđenje, vjerojatno povećanjem protoka krvi i razine energije, a istovremeno smanjuje upalu.U hinduističkoj religiji i ajurvedskoj praksi, tulsi se smatra “eliksirom života” i koristi se za promicanje zdrave seksualne funkcije i vedrog raspoloženja.
- Pomaže u zaštiti od dijabetesa i metaboličkog sindroma
Utvrđeno je da spojevi unutar ove biljke smanjuju razinu glukoze u cirkulirajućoj krvi i upale, što je čini zaštitnom od razvoja dijabetesa i drugih oblika metaboličkog sindroma.Osim toga, dobrobiti eteričnog ulja bosiljka uključuju sposobnost snižavanja razine triglicerida i kolesterola, čiji su dijabetičari izloženi većem riziku razvoja.
Bosiljak sadrži snažne antioksidanse poput flavonoida, polifenola i eteričnih ulja, poput eugenola, koji štite stanice od oksidativnog stresa. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu, što dovodi do oštećenja stanica.Istraživanja pokazuju da ova biljka može imati pozitivne učinke na mentalno zdravlje i kognitivnu funkciju, uključujući sposobnost poboljšanja kratkoročnog pamćenja, pažnje i ukupne kognitivne funkcije; poboljšati raspoloženje; i manji stres i tjeskobu.Antioksidansi u bosiljku igraju ključnu ulogu u zaštiti kože od starenja. Ovi antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji uzrokuju oksidativno oštećenje kože, što dovodi do bora, finih linija i drugih znakova starenja.
Rizici i nuspojave
Zašto bosiljak može biti loš za vas? U svježem obliku smatra se vrlo sigurnim i obično se dobro podnosi jer obično ne uzrokuje alergijske reakcije ili nuspojave kod većine ljudi.Međutim, postoje određeni rizici za određene skupine ljudi.Ako ste trudni, pokušavate zatrudnjeti ili dojite, bilo bi dobro izbjegavati previše bosiljka (osobito eteričnog ulja) jer se tradicionalno znalo da djeluje protiv plodnosti.Eterično ulje bosiljka nije namijenjeno za gutanje i treba ga razrijediti kada se koristi na koži zbog njegove jakosti.Eterična ulja ili dodaci bosiljku također mogu stupiti u interakciju s lijekovima za snižavanje kolesterola i lijekovima za dijabetes, pa ako trenutno uzimate recepte za ova stanja, bilo bi dobro da razgovarate s liječnikom prije uzimanja dodataka bosiljku.