ŠTO JE MOKRAĆNA KISELINA?
Mokraćna kiselina (ili urična kiselina) je organski spoj koji nastaje u organizmu kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini su tvari koje se prirodno nalaze u nekim namirnicama, a u manjim količinama ih proizvodi i naše tijelo.
Mokraćna kiselina se normalno izlučuje iz organizma mokraćom. No, ako se u organizmu nagomila previše mokraćne kiseline, ona se može kristatizirati u zglobovima i drugim tkivima, što dovodi do bolesti poput gihta.
Neki od faktora koji mogu dovesti do povišenja razine mokraćne kiseline u krvi su:
- Prekomjerna konzumacija hrane bogate purinima (npr. meso, riba, perad, mahunarke)
 - Pijenje alkohola
 - Dehidracija
 - Gojaznost
 - Određeni lijekovi
 - Genetička predispozicija
 
Simptomi povišene razine mokraćne kiseline u krvi mogu uključivati:
- Bol u zglobovima
 - Oticanje zglobova
 - Crvenilo i toplina zglobova
 - Ukočenost zglobova
 - Bolovi u mišićima
 - Umor
 - Gubitak apetita
 
Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom liječniku. Liječnik će vam moći uzeti krvni uzorak i provjeriti razinu mokraćne kiseline.
Liječenje povišene razine mokraćne kiseline u krvi uključuje:
- Promjenu prehrane (smanjenje konzumiranja purina)
 - Pijenje puno tekućine
 - Mršavljenje (ako ste gojazni)
 - Uzimanje prirodnih lijekova
 
Prevencija povišene razine mokraćne kiseline u krvi uključuje:
- Zdravu prehranu
 - Pijenje puno tekućine
 - Određivanje i kontrolu težine
 - Ograničenje konzumiranja alkohola
 - Redovitu tjelesnu aktivnost
 
				






