Što smijete, a što ne možete jesti kada imate giht?
Giht je bolan oblik artritisa koji se javlja kada tijelo ima previše mokraćne kiseline, koja stvara kristale koji se nakupljaju ui oko zgloba.
Tijelo razgrađuje kemikaliju zvanu purin kako bi stvorilo mokraćnu kiselinu. Purin je nešto što vaše tijelo proizvodi prirodno, a ima ga i u nekim namirnicama. Urin je način na koji se tijelo rješava mokraćne kiseline. Otprilike polovica ljudi koji dobiju giht dobije ga u nožnim prstima. Drugi ljudi ga dobivaju u prstima, zapešćima, koljenima i petama. Kristali mokraćne kiseline mogu se stvoriti u zglobovima kada je količina mokraćne kiseline visoka. Ovaj proces uzrokuje bol, oticanje i upalu.Dijeta koja pomaže kod gihta može pomoći u smanjenju količine mokraćne kiseline u krvi. Ono što jedete neće izliječiti vaš giht. Ali može smanjiti mogućnost ponovnog dobivanja napadaja gihta i usporiti oštećenje zglobova.
Koje vrste hrane mogu uzrokovati giht?
Ako imate giht, konzumacija određene hrane koja povisuje razinu mokraćne kiseline može izazvati napad.Tvar koja se obično nalazi u hrani i može biti okidač su purini. Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji vaše tijelo stvara kada razgrađuje purine.Ljudi koji su zdravi ne moraju brinuti o tome jer se njihovo tijelo dobro rješava viška mokraćne kiseline.Osobe s gihtom, s druge strane, ne mogu se pravilno riješiti viška mokraćne kiseline. Budući da se purini nalaze u mnogim namirnicama, oni mogu uzrokovati nakupljanje mokraćne kiseline i uzrokovati napadaj gihta.
OVO NE SMIJETE JESTI:
- Meso organa i žlijezda. Klonite se mesa poput jetre i bubrega jer su bogati purinom i povećavaju količinu mokraćne kiseline u krvi. Meso divljih životinja, poput fazana, teletine i jelena.
- Meso. Smanjite količinu govedine, janjetine i svinjetine koju jedete.
- Ribe i školjke. Riba i plodovi mora poput inćuna, školjki, sardina i tune imaju više purina od druge ribe i plodova mora. Međutim, jedenje ribe može biti bolje za vaše zdravlje općenito od rizika za osobe s gihtom. Ribe kao što su skuša, haringa, pastrva, tuna, sardine, inćuni i još mnogo toga
- Alkohol. Pivo i destilirana pića mogu povećati vjerojatnost da ćete dobiti giht i ponovljene napade. Ako imate giht, nemojte piti alkohol …
- Pića i hrana s visokim udjelom šećera. Smanjite ili se držite podalje od hrane koja je bogata šećerom, poput slatkiša, peciva i zaslađenih obroka. Ograničite koliko prirodno slatkog voćnog soka pijete.Također, trebali biste se kloniti prerađenih ugljikohidrata poput bijelog kruha, kolača i kolačića. Nemaju puno purina ili šećera, ali imaju malo hranjivih tvari i mogu povisiti razinu mokraćne kiseline.