Search
Close this search box.

Najjači svjetski probiotici! Ovo jedite i nikada nećete biti bolesni…

Konzumiranje hrane bogate probioticima odličan je način za podršku probavi, uklanjanje toksina iz tijela, smanjenje upale i jačanje imuniteta. Potražite organske, sirove, kultivirane mliječne proizvode poput kefira, jogurta i kultiviranog povrća koji vašem tijelu mogu dati bakterije i kvasac koji trebaju biti zdravi.Evo nekoliko vrhunskih vrsta “prijateljskih” crijevnih bakterija koje vaše tijelo treba …Lactobacillus acidophilus,Lactobacillus bulgari,Lactobacillus reuteri,Streptococcus thermophilus,Saccharomyces boulardii,Bifidobakterija bifidum,Bacillus subtilis.Najbolji probiotici prirodno imaju ove aktivne kulture. Važno je da su žive i aktivne kulture koje će najviše koristiti vašem crijevu, pa ako se odlučite za probiotičke dodatke, pobrinite se da imaju ove.

Ovo su najbolji svjestski probiotici:

Kefir
Kefir je fermentirani probiotik mliječni napitak. Proizvodi se dodavanjem kefir zrna u kravlje ili kozje mlijeko.Kefir žitarice nisu žitarice, već kulture bakterija mliječne kiseline i kvasca koje pomalo nalikuju cvjetači.Zrna kefira stupaju u interakciju s mlijekom kako bi se napravilo lagano fermentirano piće koje obično mogu piti čak i osobe s netolerancijom na laktozu.Ovo piće može se napraviti pomoću gotovo bilo koje vrste mlijeka, kao što su kozje, ovčje, kravlje, sojino, rižino ili kokosovo mlijeko. Može se napraviti čak i pomoću kokosove vode.
Znanstveno govoreći, zrna kefira sadrže složenu mikrobnu simbiotsku mješavinu bakterija mliječne kiseline i kvasca u polisaharidno-proteinskoj matrici.Ovo probiotičko piće koristi se tisućama godina u mnogim različitim kulturama širom svijeta, posebno onima koje borave u istočnoj Europi. Izvedeno iz turske riječi keyif, ili “osjećajući se dobro”, dolazi iz istočnoeuropskih kavkaskih planina.Smatra se da su ga prvi otkrili stočari koji su slučajno fermentirali mlijeko u kožnim tikvicama. Potencija i snažni učinci smjese ubrzo su se proširili oko plemena, a kasnije su ga pokupili ruski liječnici, koji su čuli za njegove legendarne ljekovite prednosti i koristili je za liječenje bolesti poput tuberkuloze u 19. stoljeću.Danas je kefir postao svjetski fenomen. Zapravo, predviđa se da će do 2027. godine globalna veličina tržišta kefira doseći 1.84 milijarde dolara.Međutim, iako je ovo popularno probiotičko piće široko dostupno i postoji mnogo opcija gdje kupiti kefir, može se napraviti i iz vlastite kuhinje. Zapravo, postoji mnogo recepata kako napraviti zrna kefira i zanimljive načine na koje ih možete koristiti u juhama, varivima, smoothiejima, pekarskim proizvodima i još mnogo toga.

Kiseli kupus
Kiseli kupus je fino isjeckan kupus koji je fermentiran bakterijama mliječne kiseline. To je jedna od najstarijih tradicionalnih namirnica i popularna je u mnogim zemljama, osobito u istočnoj Europi.Ima kiselkast, slan okus i može se čuvati mjesecima u hermetički zatvorenoj posudi.Osim probiotičkih svojstava, kiseli kupus je bogat vlaknima, kao i vitaminima C i K. Također je bogat natrijem i sadrži željezo i kalij.

Tempeh
Tempeh je fermentirani sojin proizvod. Tvori čvrstu pljeskavicu čiji je okus opisan kao orašast, zemljan ili sličan onome u gljivama.Tempeh je podrijetlom iz Indonezije, ali je postao popularan širom svijeta kao zamjena za meso s visokim udjelom proteina.Proces fermentacije zapravo ima neke iznenađujuće učinke na njegov prehrambeni profil.Soja je obično bogata fitinskom kiselinom, biljnim spojem koji narušava apsorpciju minerala poput željeza i cinka.

Kimchi
Kimchi je fermentirani, začinjeni korejski prilog. Kupus je obično glavni sastojak, ali se može napraviti i od drugog povrća.Kimchi je začinjen mješavinom začina, kao što su pahuljice crvene ljute papričice, češnjak, đumbir, skalion i sol.Sadrži bakterije mliječne kiseline Lactobacillus kimchii, kao i druge bakterije mliječne kiseline koje mogu koristiti zdravlju probavnog sustava.

Miso
Miso je japanski začin. Tradicionalno se proizvodi fermentacijom soje sa soli i vrstom gljivica koje se nazivaju koji.Miso se također može napraviti miješanjem soje s drugim sastojcima, kao što su ječam, riža i raž. Ova pasta se najčešće koristi u miso juhi, popularnoj hrani za doručak u Japanu.Miso je obično slan. Možete ga kupiti u mnogim varijantama, kao što su bijela, žuta, crvena i smeđa.Miso je dobar izvor proteina i vlakana. Također je bogat raznim vitaminima, mineralima i biljnim spojevima, uključujući vitamin K, mangan i bakar.Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s ječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima ”koji”. U Japanu se od davnina poštuje kao jedna od najvrednijih namirnica za održavanje dobrog zdravlja, kako zbog hranjivih tako i medicinskih vrijednosti. Sadrži žive enzime što pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Miso se proizvodi tradicionalnom japanskom tehnikom višegodišnje fermentacije. Takav miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu.

Kombucha
Kombucha je fermentirani crni ili zeleni čajni napitak.Ovaj popularni čaj fermentira prijateljska kolonija bakterija i kvasca. Konzumira se u mnogim dijelovima svijeta, osobito u Aziji. Riječ je o gljivi od koje se pravi fermentirani napitak, koji možete bezbrižno konzumirati svaki dan.Kombucha je porijeklom iz Azije, a preko Rusije je došla u Njemačku.

Kokos kefir
Napravljena fermentacijom soka mladih kokosa s kefir žitaricama, ova opcija ima neke od istih probiotika kao i tradicionalna sorta, ali obično nije tako visoka u probioticima. Ipak, ima nekoliko sojeva koji su korisni za vaše zdravlje.Kokosov kefir ima sjajan okus, a možete dodati i malo stevije, vode i soka od limete kako biste napravili odlično degustaciju, osvježavajuće piće.

Natto
Popularno jelo u Japanu koje se sastoji od fermentirane soje, natto sadrži izuzetno snažan probiotik Bacillus subtilis, za koji je dokazano da jača vaš imunološki sustav, podržava kardiovaskularno zdravlje i poboljšava probavu vitamina K2.Natto također sadrži snažan protuupalni enzim nazvan nattokinaza koji dokazano sprječava zgrušavanje krvi i opterećen je proteinima, osiguravajući mu prvo mjesto na popisu probiotičkih namirnica.

Jabučni ocat
Je li jabučni ocat dobar izvor probiotika? Osim kontrole krvnog tlaka, smanjenja razine kolesterola, poboljšanja osjetljivosti na inzulin, pa čak i povećanja gubitka težine, jabučni ocat također može pomoći povećati unos probiotika. Pijte malo svaki dan ili ga koristite kao preljev za salatu kako biste maksimizirali svoje rezultate.

Kiseli krastavci
Kiseli krastavci (također poznati kao krastavci) su krastavci koji su sačuvani u otopini soli i vode.Ostavljeni su da fermentiraju neko vrijeme, koristeći vlastite prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline. Ovaj proces ih čini kiselim.Ukiseljeni krastavci su izvrstan izvor zdravih probiotičkih bakterija, koje mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava. Oni su također niske kalorije i dobar izvor vitamina K, esencijalne hranjive tvari za zgrušavanje krvi.Imajte na umu da kiseli krastavci također imaju tendenciju da budu bogati natrijem.Važno je napomenuti da kiseli krastavci napravljeni od octa ne sadrže žive probiotike.

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte ili poslušajte moju novu knjigu

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI