Što uzrokuje rak debelog crijeva?
1.Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost…Veza između raka debelog crijeva i pretilosti je jaka. Sve u svemu, ljudi koji su pretili imaju više od 30% veću vjerojatnost da će razviti ovu vrstu raka od ljudi normalne težine.
2.Dijabetes tipa 2…Istraživanja su savršeno pokazuju vezu između dijabetesa tipa 2 i razvoja raka debelog crijeva.Osim toga, rizik od raka debelog crijeva povećava se kod osoba s dijabetesom tipa 2 koji su pretili najmanje četiri godine.
3.zračenje…ako ste primali zrečenje kao oblik liječenja u trbuhu,zdjelici i kralježnici ili zračenje cijeloga tijela za vrijeme djetinstva i adolescencije imate povećani rizik od raka debeleog crijeva…Vaš zadatak je da redovito pratite svoje stanje počevši pet godina nakon zračenja .Ove opcije uključuju testiranje stolice svake tri godine ili kolonoskopiju svakih pet godina.Istraživanja također sugeriraju da muškarci koji su primili terapiju zračenjem za liječenje raka prostate i testisa imaju veću stopu kolorektalnog karcinoma.
4.Genetika…Istraživanja su pokazala da svaki četvrti slučaj raka debelog crijeva ima neku vrstu genetske veze. Dakle, ako imate člana obitelji (brata, sestru, oca, majku, dijete) s rakom debelog crijeva ili polipom, povećava se rizik od razvoja raka debelog crijeva.
5.Obiteljska adenomatozna polipoza (FAP)…Ovo je obiteljski naslijeđeni sindrom koji uzrokuje razvoj stotina (čak i tisuća) prekanceroznih polipa u debelom crijevu. Osobe s FAP-om imaju gotovo 100% šanse za razvoj raka debelog crijeva, često do 40. godine.
6.Nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom (HNPCC)…Također se naziva Lynchov sindrom, ovo je nasljedno stanje koje može povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva za čak 80%.dijagnosticira ovaj sindrom.
7.Peutz-Jeghersov sindrom (PJS)…Ovo je nasljedno stanje koje uzrokuje polipe debelog crijeva koji su skloniji kancerogenom. PJS nije čest: pogađa samo između jednog od 25.000 do jednog od 300.000 ljudi pri rođenju.
8.Konzumacija alkohola…Alkohol se smatra jednim od glavnih čimbenika rizika za rak debelog crijeva, a rizik je izravno povezan s količinom konzumiranog alkohola. Zapravo, čak i umjerena konzumacija alkohola može dovesti osobu u veliku opasnost.
9.Prehrana bogata mastima i kolesterolom, posebno crvenim mesom (na primjer, govedina, janjetina i svinjetina), povezana je s rakom debelog crijeva. postoje smjesnice koje kažu da nikako ne bi smjeli jesti više od 500 grama crvenog mesa tjedno…
10.Pušenje…Pušenje je snažno povezano s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Prema pregledu u American Journal of Gastroenterology, rizik od razvoja raka debelog crijeva povećava se proporcionalno broju godina pušenja i intenzitetu pušenja.Ukoliko imate sjedilački način života,imate neku od probavnih bolesti poput ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti…u povećanom ste riziku od raka debelog crijeva…
Prvi jasni simptomi raka debelog crijeva
Kako rak debelog crijeva utječe na tijelo osobe? Mnogo puta rak debelog crijeva u ranim fazama neće uzrokovati nikakve vidljive simptome. Ali jednom kada se širi i napreduje, može početi mijenjati način na koji se formiraju stolice, tekućine su uravnotežene, hranjive tvari se apsorbiraju i način funkcioniranja drugih organa.Postoji li bol povezana s rakom debelog crijeva koja bi vas mogla upozoriti na problem? Neki ljudi s rakom debelog crijeva osjećaju bol u trbuhu, iako to ne rade svi. Što je kasnija faza raka debelog crijeva, veća je vjerojatnost da će bol i drugi simptomi raka debelog crijeva postati vidljivi i ometati svakodnevni život.
Najčešći simptomi raka debelog crijeva uključuju:
Bol u trbuhu, grčevi, nadutost ili nelagoda.
Promjene u navikama crijeva i konzistenciji stolice, kao što su proljev, zatvor ili sužavanje i stanjivanje stolice. Neki ljudi doživljavaju naizmjenične napade zatvora, a zatim proljev. Ovi simptomi utječu na gotovo svakoga s vremena na vrijeme, tako da je zapravo zabrinjavajuće samo ako traju nekoliko tjedana ili više.
Krvava stolica, što je znak rektalnog krvarenja. Stolice također mogu izgledati neobično tamno ili katranski, ali ne krvavo.
Slabost i umor.
Mučnina ili povraćanje.
Promjene apetita i/ili nenamjernog gubitka težine.
Nizak broj crvenih krvnih stanica (anemija). To može uzrokovati simptome povezane s malapsorpcijom hranjivih tvari i anemije, uključujući umor, slabost i maglu u mozgu.
Žutica (žutilo kože i očiju).
Nenamjerno mršavljenje,žutica
Zašto smo toliko bolesni?
Ovo je priča stotina tisuća osoba diljem svijeta i vjerujem da se veliki broj vas može prepoznati u ovo što ću reći…Od vaših četrdesetih godina ili kasnije vaši liječnici vam često dijagnosticiraju visoki krvni tlak,dijabetes,neku od psiholoških bolesti ili bolesti zglobova…ili slične bolesti,koje se nazivaju kronične bolesti…Kao što su bolesti jetre,bubrega,želudca,pluća…Mnogi od vas imaju rane simptome tih bolesti puno prije ali ih ignorirate ili ih neznate prepoznati.I često imate više bolesti odjednom.I kao što biva sve se bolesti “liječe ” sintetskim lijekovima…Danas se 90% odraslih osoba u modernom svijetu – jednostavno propisuju sintetske tablete za liječenje i nitko ne postavlja pitanja kako se liječi glavni uzrok bolesti i da li se može izliječiti bolest prirodno i bez nuspojava…To liječnici nikada neće napraviti…
I znate koja je jedan od najvećih laži u zdravstvenoj industriji?To je da je glavni uzrok zašto postajemo bolesniji, pretili,depresivni,nemamo energije,snage,imamo bolesne zglobove,visoki krvni tlak,dijabetes,demenciju,dobivamo rak……generalno zašto smo bolesni i zašto nikada nismo bolje da je uzrok jako,jako kompliciran!!! Ovo zvuči radikalno dok ne shvatite da praktički nijedna životinja u divljini ne pati od široko rasprostranjene kronične bolesti. Među lavovima i žirafama nema raširene stope pretilosti, srčanih bolesti ili dijabetesa tipa 2. depresija, anksioznost, akne, neplodnost, nesanica, bolesti srca, erektilna disfunkcija, dijabetes tipa 2, Alzheimerova bolest, rak i većina drugih stanja koja muče i skraćuju naše živote zapravo imaju korijene u istoj stvari. A to je kronična upala…
Što jedemo?
Glavni dio prehrane modernog čovjeka se naziva ultra-prerađena industrijska hrana.To je kemijski je napravljena hrana da stvara ovisnost i čini gotovo 70 posto kalorija koje ljudi danas konzumiraju. Nedostatak određenih mikronutrijenata, poput vitamina i minerala, može dovesti do gubitka funkcije naših stanica i u konačnici do razvoja bolesti.Preko 50% osoba iznad 40 godina ima kronični nedostatak nekog od bitnih i kritičnih mikronutrijenata poput minerala i vitamina,a što ste stariji taj se postotak samo povećava…Najmanje 75 posto ljudi ne jede preporučene količine povrća i voća. Većina naših kalorija dolazi iz rafiniranih oblika robnih usjeva poput pšenice, soje i kukuruza, od kojih svi imaju manjak mikronutrijenata i dvostruko uzrokuju probleme preplavljujući naša tijela viškom ugljikohidrata i upalnih masti.
Najveći problem je metabolička disfunkcija i kronična upala tijela, zbog toga enormno trošimo novca na zdravstvenu skrb, i i što veći pristup zdravstvenoj skrbi i lijekovima , ishodi su sve gori. U usporedbi s prije stotinu godina, konzumiramo astronomski više šećera (tj. do 3000 posto više tekuće fruktoze), radimo više sjedilačkih poslova i spavamo 25 posto manje. Također smo izloženi preko osamdeset tisuća sintetičkih kemikalija u hrani, vodi i zraku. Kao rezultat svih ovih čimbenika i mnogih drugih, naše stanice više nisu u stanju stvarati energiju na način na koji bi trebale. Bolest nije neka slučajna pojava koja bi se mogla dogoditi u budućnosti. To je rezultat izbora koje donosite i onoga kako se danas osjećate. Ako se borite s dosadnim i naizgled nesmrtonosnim zdravstvenim problemima – poput umora, magle u mozgu, tjeskobe, artritisa, neplodnosti, erektilne disfunkcije ili kronične boli – temeljni uzrok ovih stanja općenito je ista stvar koja će dovesti do “velike” bolesti kasnije u životu ako se ništa ne promijeni u načinu na koji brinete za svoje tijelo. Ova informacija bode i može biti zastrašujuća!!!
Također sam uvjeren da naš nedostatak razumijevanja temeljnog uzroka bolesti predstavlja duhovnu krizu. Odvojili smo se od strahopoštovanja prema svojim tijelima i životu, odvojili smo se od proizvodnje hrane koju jedemo, živimo sjedilačkim načinom života zbog našeg posla i škole i odvojeni od naših temeljnih bioloških potreba, poput sunčeve svjetlosti, kvalitetnog sna i čiste vode i zraka. Ovo je dovelo naša tijela u stanje zbunjenosti i straha. Naše su stanice neregulirane u velikoj mjeri, što naravno utječe na naše mozgove i tijela, koji određuju našu percepciju svijeta. U stvarnosti, tijelo je zadivljujući i međusobno povezani entitet koji se neprestano obnavlja i razmjenjuje energiju i materiju s vanjskim okolišem svaki put kad jedemo, dišemo ili se sunčamo! Nema sumnje da je medicinski sustav proizveo čuda u proteklih 120 godina, ali smo izgubili smjer kada je u pitanju prevencija i poništavanje metaboličkih stanja koja danas čine više od 80 posto troškova zdravstvene skrbi i smrti.sada kada imamo alate i tehnologiju za istinsko razumijevanje onoga što se događa unutar naših stanica na molekularnoj razini. Imamo veliku mogućnost pomoći našemu tijelu da optimalno funkcionira i da budemo zdravi….
Najvažniji vitamini i minerali za sprečavanje raka debelog crijeva su vitamin b9,kalcij,magnezij i vitamin d.
Kako spriječiti rak debelog crijeva na prirodan način?
- PREHRANA ( ISPREKIDANI POST ILI INTERMITTENT FASTING)
Isprekidani post je obrazac prehrane koji se izmjenjuje između razdoblja jela i posta. Postoji nekoliko različitih metoda povremenog posta, ali najčešći uključuju metodu 16/8, u kojoj osoba posti 16 sati i jede tijekom 8-satnog prozora.
Ovaj režim prehrane je izvanredan za bolesne zglobove ali i za prirodn gubitak tječesne težine,poboljšane osjetljivosti na inzulin i smanjenja rizika od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes. Neka su istraživanja također pokazala da povremeni post može imati učinke protiv starenja, poboljšati rad mozga ,spriječiti nastanak raka i čak produžiti životni vijek.
Za većinu osoba ću preporučiti da jedu dva obroka dnevno,i da u 24 sata rade post( odnosno ne jedu nikakve namirnice) od 16 sati.
To je najprirodniji način gladovanja. 16/8 je metoda kada svaki dan gladujete 16 sati, a tijekom preostalih 8 sati možete pojesti dvije porcija jela. Držati dijetu 16/8 u praksi znači da preskočite doručak, a posljednji obrok je večera. Na primjer, prestanete jesti u 20:00, a sljedeći obrok je ručak u 12:00 sljedećeg dana. Nećete ni uočiti da ste gladovali 16 sati, uključujući 8 sati sna.
Ovaj režim slobodno možete prilagoditi vlastitim potrebama. Ako ne možete zamisliti početak dana bez kvalitetnog doručka, možete preskočiti večeru.
U vrijeme kada postite morate unositi dovoljno tekućine da hidratizirate svoje tijelo. Međutim, možete piti samo vodu, nezaslađenu kavu i beskalorične napitke.Te smijete unositi preporučene dodatke prehrani…
NAJVAŽNIJI VITAMINI ZA SPREČAVANJE RAKA DEBELOG CRIJEVA:
1.VITAMIN C
Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, je vitamin topiv u vodi koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća. Djeluje kao antioksidans kako bi neutralizirao slobodne radikale i smanjio rizik od upala i bolesti.
Sudjeluje u minimalno 300 biokemijskih procesa našega tijela,uključujući popravak tkiva i kože,poboljšavanje funkcije nadbubrežnih žlijezda,zdravlje desni.Pomaže pri proizvodnji antistresnih hormona i interferona.Jako je bitan za rad imunološkog sustava i potreban je za proizvodnju folne kiseline,tirozina i fenilalanina u tijelu.Vitamin c Vas štiti od astme,zagađivanja iz okoliša,sprečava nastanaka raka i infekcija.Sprečava nastanak anemije i oštećivanja tijela teškim metalima.
Jedna od najpoznatijih funkcija vitamina c je sprečavanje infekcija gornjih dišnih puteva.Smanjuje nakupljanje lošega kolesterola u krvnim žilama te potiče prizvodnju kolagena…I još puno toga…
veliki je partner u tijelu sa VITAMINOM E I BETA KAROTENIMA. ZAJEDNIČKI U TIJELU IMAJU SNAŽNIJI UTJECAJ NA NAŠE ZDRAVLJE!
VITAMIN E TRAŽI OŠTEĆENJA TKIVA ( POPUT STANICA RAKA), DOK VITAMIN C NAPADA STRANE PATOGENE I UNIŠTAVA IH!
VAŽNA NAPOMENA! ALKOHOL,ANALGETICI,ANTIDEPRESIVI,ORALNI KONTRACEPTIVI,STEROIDI ZNAČAJNO SMANJUJU NIVO VITAMINA C U TIJELU!
HRANA BOGATA VITAMINOM C:
KIWI,NARANČA,PAPAJA,PAPRIKA,JAGODE ,ANANAS,GREJP,BROKULA,PROKULICE,MANGO,RAJČICE,ŠPINAT,KAKADU ŠLJIVE,ACEROLA TREŠNJE,ŠIPAK,ČILI PAPRIČICE,GUAVA,CRNI RIBIZ,DINJA,PERŠIN,GORUŠČICA,KELJ,LIMUN
2.VITAMIN E
Vitamin e je zapravo dio od obitelji 8 antioksidansa.4 tokoferola i 4 tokotrientola.Alfa tokoferol se u najvećim koncentracijama nalazi u našemu tijelu.
Vitamin e sprečava oštećivanja stanica uzrokujući uništavanje slobodnih radikala.Pomaže boljem radu drugih vitamina topivih u vodi.Sprečava nastanak krvnih ugrušaka i potiče bolji rad srca i krvnih žila.Manje od 10% osoba razvijenogsvijeta uzima dovoljne doze ovoga vitamina svaki dan!
Ako nemate dovoljno ovoga vitamina u riziku ste od oštećivanja živaca i crvenih krvnih stanica.Znakovi nedostatka ovoga vitamin očituju se u neplodnosti,menstrulanim tegobama,pobačajima,oštećenjima oka,cističnoj fibrozi,oštećenjima jetre,Chronovoj bolesti…
Tijelo treba cink da bi vitamin e bolje radio u organzmu!
HRANA BOGATA VITAMINOM E:
ULJE PŠENIČNIH KLICA,SJEMENKE SUNCOKRETA,BADEMI,ULJE LJEŠNJAKA,BADEMOVO ULJE,PINJOLI,KIKIRIKI,ATLANSKI LOSOS,AVOKADO,CRVENA PAPRIKA,BRAZILSKI ORAŠČIĆI,MANGO,ZELENA REPA,KIWI,ŠPINAT,BUTERNUT TIKVICA,EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE,BATAT,RAJČICE
NAJVAŽNIJI MINERAL ZA SPREČAVANJE RAKA DEBELOG CRIJEVA
SELEN
SELEN JE ESENCIJALNI MINERAL U TRAGOVIMA KOJI IGRA KLJUČNU ULOGU ZA NORMALNO FUNKCIONIRANJE KLJUČNA ENZIMA KOJI SE NAZIVAJU GLUTATOIN PEROKSIDAZA I TIREODOKSIN REDUKTAZA. Oni su ključni antioksidansi tijela i štite nas od oštećenja stanica.
POTIČE RAD IMUNOLOŠKOG SUSTAVA
POMAŽE I ŠTITI OD HEPATITISA B ILI C DA SE RAZVIJU U RAK JETRE
NISKE RAZINE SE POVEZUJU SA RIZIKOM OD RAKA DEBELOG CRIJEVA,ŽELUCA,PLUĆA I PROSTATE
SELEN TREBA DA PRETVORI TIROKSIN(T4) HORMON ŠTITNJAČE U BIOLOŠKI AKTIVNI TIODITRONIN (T3)
BITNU ULOGU IMA U PROIZVODNJI MUŠKIH SPOLNIH HORMONA,TE POTIČE PLODNOST
Prema studijama, posebno je učinkovit u smanjenju rizika od nastanka raka , smrtnosti uzrokovane rakom i težine nekih vrsta raka – posebno u jetri, prostati, debelom crijevima i plućima.Budući da ima poseban posao aktiviranja selenoproteina, ovaj mineral djeluje u enzimskoj ulozi koja pomaže antioksidansima da najbolje rade svoj posao. Postoje dokazi da također može pomoći usporiti postojeću progresiju raka i rast tumora.Istraživanja su pokazala da visoka doza može biti učinkovita u zaštiti DNA, što može smanjiti rizik za mutaciju stanica i razvoj raka
HRANA BOGATA SELENOM:
BRAZILSKI ORAŠČIĆI,TUNA,SARDINE,KAMENICE,ŠKOLJKE,ŠKAMPI,LOSOS,RAKOVI,ORGANSKA SVINJETINA,ORGANSKA PURETINA,ORGANSKA GOVEDINA,JAJA,SMEĐA RIŽA,GLJIVE,SJEMENKE SUNCOKRETA,GOVEĐA JETRA,ORGANSKE ZOBENE PAHULJICE,GRAH,ŠPINAT,LEĆA…
Dodaci prehrani za sprečavanje raka debelog crijeva:
1.KOENZIM Q 10 ( 90 MG DNEVNO)
Koenzim Q10 moćni je prirodni antioksidans prisutan u ljudskom organizmu koji ima ulogu podupiranja enzima u različitim biokemijskim procesima.Neophodan je svakoj stanici ljudskog tijela za stvaranje energije, a u najvećim koncentracijama prisutan je u bubrezima, jetri ,srcu i gušterači.Pohranjena je u mitohondrijima stanica, koje se često nazivaju “tvorrnice”, zbog čega je uključena u proizvodnju energije.
-BEZ NJEGA NAŠE STANICE NE BI RADILE!
-VELIKI BROJ ANTIOKSIDATIVNIH SVOJSTAVA IMA SA VITAMINOM E
Opadanjem razina koenzima Q10 u organizmu slabi i imunitet, a posljedica je ubrzano starenje organizma.Maksimalnu koncentraciju koenzima Q10 imamo s 22 ili 23 godine.Međutim, nakon 35. godine njegove razine u organizmu počinu opadati zbog oslabljene funkcije jetre.Većinu ljudi nakon 40. godine pogađa 30%-tni manjak koenzima Q10, koji se s godinama povećava.
S obzirom na to da se koenzim Q10 u visokim koncentracijama nalazi u stanicama srčanog mišića, njegov manjak povezuje se s kardiovaskularnim problemima poput angine pectoris, aritmije, zastoja srca i visokog krvnog tlaka.Dovodi se u vezu i s neravnotežom šećera u krvi, problemima desni i čirom na želucu.
U posebno rizičnu skupinu spadaju osobe koje uzimaju statine za snižavanje kolesterola u krvi, jer ti lijekovi blokiraju sintezu koenzima Q10 u tijelu, što može dovesti do slabosti te bolnih zglobova i mišića
2.KOLOSTRUM (UZIMATI GA PO UPUTAMA NA AMBALAŽI)
Kolostrum je vrsta mlijeka koje dojilje proizvode odmah nakon poroda. Osim ljudi, svi sisavci koji imaju mladunčad proizvode ovu hranjivu tekućinu. To je raznolika mješavina hranjivih tvari kao što su ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali i još mnogo toga .Novorođenčad je osjetljiva na bolesti jer se njihov imunološki sustav još uvijek formira. Posebno imaju koristi od antitijela u kolostrumu, što povećava njihov imunitet, pomaže imunološkom razvoju i štiti ih od infekcije. Njegov sastav je jedinstven i prepun čimbenika rasta koji su novorođenčadi potrebni za rast i popravak mišića, kostiju i hrskavice.
Istraživanja sada pokazuju da zdravstvene prednosti kolostruma, posebno dodataka goveđeg kolostruma, također pružaju mnoštvo koristi odraslima. Dodaci su napravljeni od goveđeg kolostruma koji je pasteriziran, osušen i pakiran u tablete i prah. Prašci koji se stvaraju mogu se pomiješati s gotovo svakom tekućinom.
3.MELATONIN ( 3 MG ,2 SATA PRIJE SPAVANJA)
NAPITAK:
U BLENDER DODATI :
200 ML PROBIOTIKA ( ACIDOFIL , KEFIR, JOGURTI LGG,) +ŠAKU ŠUMSKOG VOĆA+1/2 MALE ŽLIČICE ORGANSKE KURKUME U PRAHU+1/4 MALE ŽLIČICE ORGANSKOG ĐUMBIRA U PRAHU+PRSTOHVAT BIBERA+1 MALA ŽLICA ASTRAGALUS PRAHA+1 MALA ŽLIČICA MEDA (AKO IMATE STAVITE MANUKA MED).Ovaj napitak možete piti kao prevencija ujutro natašte…
⏩Sve ovo i tisuće drugih videa i stručnih članaka o prehrani i prirodnim lijekovima dostupno je na web stranici mariolab.hr!
🔔Pretplatite se na mariolab youtube kanal (https://www.youtube.com/@marioLAB)
i svaki dan besplatno ćete biti informirani o najnovijim informacijama o prehrani i prirodnim lijekovima!
Vaš Mario