Search
Close this search box.

ŠTO SE DOGAĐA KADA POSTIMO?

ŠTO SE DOGAĐA KADA POSTIMO?
U modernom društvu, obilje hrane i promjene prehrambenih navika doveli su do povećanja problema s prekomjernom tjelesnom težinom, nevjerojatnim postotkom osoba koje obolijevaju od dijabetesa, bolesti srca, mozga, tumora, jetre i drugih zdravstvenih problema. Jedan od ključnih čimbenika koji igraju ulogu u ovim problemima je inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i upotrebu energije iz hrane. Post, kao tisućljetna praksa, suprotstavlja se modernom obrascu prehrane, a istraživanje utjecaja posta na naše tijelo i zdravlje otkriva iznenađujuće informacije!


Povezanost inzulina s unosom hrane
Unosom hrane unosimo energiju koju tijelo može koristiti za normalno funkcioniranje. Inzulin igra ključnu ulogu u omogućavanju tijelu da iskoristi ovu energiju. Nakon što pojedemo hranu, osobito onu bogatu ugljikohidratima, razina šećera u krvi brzo raste, što rezultira povećanjem razine inzulina u krvi. Inzulin ima dvije glavne funkcije – omogućuje tijelu da trenutno iskoristi energiju iz hrane, te pohranjuje višak energije za buduću upotrebu.


Učinci inzulina na unos energije
Kad je inzulin u većim količinama prisutan u tijelu, potiče ga da koristi glukozu kao glavni izvor energije. Ugljikohidrati, koji se brzo pretvaraju u glukozu, imaju najveći utjecaj na povećanje razine inzulina. S druge strane, proteini i masti imaju puno manji utjecaj na lučenje inzulina, a masti se čak apsorbiraju u masnoće bez utjecaja na inzulin. U prisutnosti inzulina, tijelo će koristiti glukozu kao primarni izvor energije. Ako pojedete hranu bogatu kalorijama ili ugljikohidratima, višak glukoze i kalorija će se pohraniti u jetri i kao masne naslage. Drugim riječima, to znači da ogromne količine kalorija koje konzumirate u svakodnevnoj prehrani uzrokuju povećanje tjelesne težine, a s vremenom i razvijanje raznih bolesti.
Jetra može pohraniti oko 400-500 kalorija glukoze, dok masne naslage mogu primiti tisuće kalorija. Dakle, glukoza se može pohraniti u jetri, ali u ograničenim količinama. Nakon što jetra popuni svoje skladišne kapacitete, glukoza se počinje taložiti u masnim naslagama. Energija u našim masnim naslagama omogućuje nam da živimo i imamo energije tjednima unaprijed. Ova vrsta energije puno je bolja za funkcioniranje našeg tijela. Međutim, dokle god je povećana razina inzulina, naše tijelo neće potražiti masnoće kao izvor za svakodneveno funkcioniranje.Inzulin ima dvije glavne funkcije. Prva je da trenutno dopušta tijelu upotrebu energije iz hrane. Inzulin u krvi najviše potiču ugljikohidrati. Oni se rapidno u tijelu pretvaraju u glukozu, te na taj način podižu razinu šećera u krvi. Inzulin pomaže glukozi da direktno ulazi u stanice našega tijela. Proteini se, s druge strane, prvo razgrađuju na manje dijelove koji se zovu aminokiseline.
Višak aminokiselina može se pretvoriti u glukozu. Proteini ne podižu glukozu u krvi, ali mogu podići razinu inzulina. Masti se direktno apsorbiraju u masnoće i imaju minimalan učinak na inzulin.Proces koji se odvija u tijelu dok jedemo (spremanje i upotreba glukoze) u potpunosti je suprotan onome dok postimo. Kad postimo, razina inzulina pada. Tijelo tada dobiva signale da kao izvor energije počne upotrebljavati masnoće koje su pohranjene u našemu tijelu. Otprilike u prvih šesnaest do dvadeset četiri sata tijelo upotrebljava pohranjenu energiju iz jetre, nakon čega počinje trošiti masnoće koje se nalaze u masnim naslagama.


Post preokreće cijeli proces
Prilikom posta, razina inzulina u tijelu opada. Tijelo dobiva signale da počne koristiti pohranjene masnoće kao izvor energije. U prvih 16 do 24 sata posta, tijelo koristi pohranjenu glukozu iz jetre za svoje energetske potrebe. Nakon tog razdoblja, prelazi na upotrebu masnih naslaga kako bi održalo normalne funkcije. To znači da postom mijenjamo tijek procesa korištenja energije – kad jedemo, ugljikohidrate koristimo kao glavni izvor energije, dok u postu prelazimo na korištenje masnoća. Prekomjerni unos hrane i česta konzumacija obroka s visokim sadržajem ugljikohidrata mogu dovesti do stalno povišenog inzulina u krvi. Nažalost, moderni način života potiče nas na čestu konzumaciju obroka tijekom dana, što ne ostavlja dovoljno vremena tijelu da iskoristi masne naslage za energiju.
Post predstavlja način da prekinemo ovaj začarani krug pretjeranog unosa loše i prerađene hrane te konstantno povišene razine inzulina. Kada postimo, tijelo ima vremena da iskoristi pohranjene masnoće za energiju, što pridonosi smanjenju tjelesne težine, poboljšanju osjetljivosti na inzulin i mnogim drugim zdravstvenim blagodatima …

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte ili poslušajte moju novu knjigu

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI