Search
Close this search box.

Ako pijete čaj od klinčića i lovorovog lista Vaše tijelo će doživjeti čudesne promjene…

Lovorov list raste na skupini zimzelenih biljaka koje pripadaju obitelji biljaka pod nazivom Lauraceae . Ove biljke proizvode aromatične listove koji se koriste u kuhanju i u druge svrhe.Turski lovor je najčešće korištena vrsta.

Rastu na drevnom stablu zvanom Laurus nobilis , koje je porijeklom iz mediteranske regije.Lovorov list pruža protuupalno, antimikrobno i antioksidativno djelovanje zahvaljujući zaštitnim spojevima koji se nalaze u biljci. Ova biljka sadrži više od 80 identificiranih spojeva, uključujući polifenole, eukaliptol, cineol, sabinen i linalol.Lovrov list danas koristimo svježeg,sušenog,u prahu ili kao eterično ulje.

U drevnoj Grčkoj proroci su koristili lovrov lista u obredima previđanja budućnisti,stari Rimljani su vjerovali ,ako vam uvene lovor,da će vam se dogoditi velika nesreća .Isto tako drveni Rimljani su korsitili biljku u medicine i kulinarske svrhe.Od davnih vremena ova se biljka koristila zbog svojih ljekovitih svojstava.

To je začin koji je podrijetlom iz Indije i tamo se stotinama godina koristi u medicinske i kulinarske svrhe.Dolazi s istoimenog stabla koje potječe s Maluku otočja u istočnoj Indoneziji. Plod se skuplja iz cvjetnih pupoljaka, koji počinju cvjetati nakon četiri godine od početka rasta.Klinčićima je latinski naziv Syzygium aromaticum. Na latinskom se zove i clavus, što znači čavao, na koji i liči.

Klinčići su duljine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak, zbog čega je danas klinčić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima uistinu široku upotrebu.Iz Indije u sve krajeve svijeta,klinčić je došao putem pomoraca i trgovinskih putovanja prije nekoliko stoljeća.

Iako mali, klinčić je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojemu je glavno obilježje protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.Kao dodatak prehrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje.Najveći proizvođači klinčića danas su:Indija,Malezija,Indonezija,Šri Lanka.Možete li jesti klinčiće? Da, zbog čega se u malim količinama obično melju i dodaju jelima i pekraskim proizvodima..

Prije svega ovaj čaj će poboljšati i prirodno liječiti infekcije gornjih dišnih puteva. Upala grla,gripa,prehlada,kašalj, upala sinusa…Ovaj čaj podržava zdravlje srca i krvnih žila.Prirodno smanjuje rizik od krvnih ugrušaka,atreroskleroze,visokog krvnog tlaka…Spriječavate nastanak srčanog i moždanog udara,plućne embolije,duboke venske tromboze…

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte ili poslušajte moju novu knjigu

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI