Search
Close this search box.

Čaj od cimeta: zdravstvene blagodati

Cimet je snažan začin koji se koristi širom svijeta tisućama godina. Zanimljivo je da su istraživači otkrili da ovaj začin zauzima prvo mjesto od 26 najpopularnijih biljaka i začina na svijetu u smislu njegove zaštitne razine antioksidanata. Također se može pohvaliti širokim rasponom drugih zdravstvenih prednosti, uključujući antibakterijska, antifungalna i antidijabetička svojstva.Cimet se zapravo pravi od kore stabla Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum).Ova kora sadrži nekoliko posebnih spojeva koji su odgovorni za njegova mnoga svojstva koja promiču zdravlje, uključujući cinamaldehid, cimetnu kiselinu i cimet.

1. KRCAT ANTIOKSIDANSIMA

Cimet je prepun raznih zaštitnih antioksidansa koji smanjuju oštećenja slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Zapravo, istraživači su identificirali najmanje 41 različiti zaštitni spoj koji se do danas nalazi unutar začina.Prema ORAC ljestvici, koja se koristi za mjerenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet rangira broj 7 svih namirnica, bilja i začina. Zdravstvene prednosti cimeta pripisuju se sadržaju nekoliko specifičnih vrsta antioksidansa, uključujući fenolnu kiselinu i flavonoide. Ovi spojevi djeluju u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu i utvrđeno je da pomažu u prevenciji kroničnih bolesti.

Različiti antioksidansi prisutni u začinu pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu i spriječiti oksidativni stres. Također pomaže ograničiti nakupljanje dušikovog oksida u krvi i sprječava peroksidaciju masti, što može povećati rizik od poremećaja mozga, raka, srčanih bolesti i drugih kroničnih stanja.

2. UBLAŽAVA UPALU

Antioksidansi u cimetu mogu pomoći u ublažavanju upale, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka, kognitivnog pada i još mnogo toga. Istraživači su identificirali mnogo različitih vrsta flavonoida u začinu, a svi su vrlo učinkoviti u borbi protiv opasne razine upale u cijelom tijelu.Budući da ovaj snažan začin smanjuje oticanje i sprječava upalu,te smanjuje bol.Zapravo, studije pokazuju da pomaže smanjiti bol u mišićima, smanjiti menstrualne bolove, smanjiti ozbiljnost alergijskih reakcija i ublažiti i druge simptome boli povezane s dobi.

3. ŠTITI ZDRAVLJE SRCA

Studije pokazuju da je jedna od glavnih prednosti zdravlja cimeta njegova sposobnost poboljšanja zdravlja srca. Zapravo, pokazalo se da smanjuje nekoliko najčešćih čimbenika rizika za srčane bolesti, uključujući visoku razinu kolesterola, visoku razinu triglicerida i visoki krvni tlak kako bi vaše srce bilo zdravo i snažno.Također je utvrđeno da smanjuje visoki krvni tlak, što je još jedan čimbenik rizika za srčane bolesti ili moždani udar.

4. SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA

Cimet je poznat po svojim antidijabetičkim učincima, zbog čega se smatra jednom od najboljih namirnica za dijabetičare.Istraživanja pokazuju da može sniziti razinu šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na hormon inzulin, koji pomaže u transportu šećera iz krvotoka u tkiva kako bi razina šećera u krvi bila uravnotežena.Studije sugeriraju da cimet za dijabetes može pomoći u blokiranju aktivnosti nekoliko probavnih enzima kako bi se usporila apsorpcija šećera u krvotoku nakon obroka s visokim udjelom ugljikohidrata. Iz tog razloga, istraživači vjeruju da ljudi s dijabetesom tipa 2 mogu doživjeti značajne pozitivne učinke na markere šećera u krvi nadopunjujući ekstraktom cimeta.

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI