ĐUMBIR I ZDRAVLJE
Tisućama godina, svježi čaj od đumbira i srodni tonici korišteni su posvuda kao prirodni lijekovi za bolesti, uključujući mučninu, zbog svojih posebnih terapeutskih svojstava. Zapisi otkrivaju da su u vrijeme kada nisu postojali lijekovi protiv mučnine i upale, stari Kinezi, Rimljani, Grci i Arapi svi ovisili o korijenu đumbira u ovom ili onom obliku.Iako većina trgovina ima dostupne vrećice čaja od sušenog đumbira, ništa se ne može usporediti sa svježim čajem od đumbira za olakšavanje probave i drugih stanja.
Istraživanja otkrivaju da đumbir ima nekoliko važnih kemikalija poput gingerola, shogaola, paradola i zingerona. Smatra se da gingerol objašnjava većinu pozitivnih učinaka đumbira.Određene studije su čak otkrile da gingerol može prilično uspješno smanjiti upalu. Iako je upala donekle normalna imunološka reakcija, vjeruje se da je kronična upala uzrok poremećaja uključujući rak, dijabetes i bolesti srca. Sa svojom koncentracijom gingerola, đumbir se svrstava među vrhunske protuupalne namirnice i prirodno se koristi za liječenje brojnih upalnih bolesti, od artritisa do Alzheimerove bolesti.Štoviše, đumbir se pokazao korisnim u borbi protiv patogenih vrsta bakterija, gljivica i virusa koji podržavaju bolest.
ZDRAVSTVENE BLAGODATI ČAJA OD ĐUMBIRA
Istraživanja o nekoliko načina na koje đumbir utječe na zdravlje neprestano otkrivaju; do sada je dokazano da ima neke vrlo nevjerojatne učinke. Od ublažavanja mučnine do poboljšanja funkcije mozga, pomoći u smanjenju težine i regulaciji šećera u krvi, šalica ili dvije čaja od đumbira dnevno mogu značajno utjecati na vaše zdravlje. Jedna od prednosti je umirenje želuca.Bilo da imate potpuni slučaj šmrcanja ili se počinjete osjećati slabo, čaj od đumbira mogao bi vašem imunološkom sustavu pružiti prijeko potreban poticaj. Zapravo, mnogi ljudi smatraju da je čaj od đumbira odličan prirodni lijek za prehlade, alergije i infekcije.Korijen đumbira također ima jaka antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Prema istraživanju iz epruvete, mogao bi biti prilično uspješan u prevenciji gljivičnih, respiratornih, pa čak i bolesti desni.
Budući da korijen đumbira smanjuje upalu, nekoliko je studija pokazalo da poboljšava rad mozga i može pomoći u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest ili Alzheimerovu bolest.Dokazano je da đumbir smanjuje nelagodu u mišićima i zglobovima, smiruje upalu i možda smanjuje ozbiljnost menstrualnih grčeva.Kako biste brzo izgubili težinu i potaknuli sagorijevanje masti, pokušajte dan započeti toplom šalicom čaja od đumbira.Što se tiče održavanja normalne razine šećera u krvi, čaj od đumbira bi mogao biti od pomoći. Đumbir ne samo da smanjuje inzulinsku rezistenciju, već i šećer u krvi kod osoba s dijabetesom.
Povećavajući rizik od srčanih bolesti i začepljenja krvnih žila, visoki kolesterol može uzrokovati probleme u vašoj krvi. Određena su istraživanja pokazala da đumbir može smanjiti kolesterol i pomoći u zaštiti zdravlja srca.Na primjer, studija na životinjama iz 2013. koju je proveo Odsjek za farmakognoziju i ljekovito bilje na Sveučilištu u Damasku u Siriji otkrila je da je ekstrakt đumbira gotovo potpuno jednak djelotvornosti tipičnog lijeka koji se koristi za snižavanje kolesterola kod štakora, stoga smanjujući ukupni i loš LDL kolesterol.Nadalje, đumbir je značajno smanjio trigliceride, ukupni kolesterol i štetni LDL kolesterol u usporedbi s placebom prema studiji objavljenoj u Saudi Medical Journalu.Zahvaljujući djelomičnoj pomoći u kontroli krvnog tlaka, poznato je da đumbir poboljšava zdravlje srca. Zapravo, studije o dodacima prehrani s đumbirom pokazale su da povoljno snižavaju razinu krvnog tlaka.Đumbir je pokazao antikancerogena svojstva kod brojnih oblika raka, djelomično zahvaljujući gingerolu i drugim korisnim kemikalijama. Na primjer, đumbir je pokazao potencijal u sprječavanju ili pomoći kod simptoma:kolorektalni karcinom,rak crijeva, rak dojke…
Priprema čaja od đumbira
Iznenađujuće jednostavan za napraviti je čaj od đumbira. Prije svega, korijen đumbira ima više aktivnih i ljekovitih sastojaka od đumbira u prahu, stoga ga treba koristiti umjesto njega. Potražite svježi korijen đumbira s tankom, sjajnom kožicom koju će vaš nokat lako ostrugati.Samo sitno nasjeckajte nakon što ste grubo oprali komad korijena đumbira od dva inča. Nije potrebno guliti, ali provjerite je li sva prljavština nestala.Znajte da će duljim kuhanjem čaj postati još jači; dodajte kriške đumbira u oko tri šalice kipuće vode i kuhajte 10 do 20 minuta.Nakon što isključite štednjak, ulijte čaj u nekoliko šalica. Uz jednu četvrtinu žličice kurkume, iz pola iscijeđenog limuna ulijte svježi limunov sok.Ako želite malo zaslađivača, izborni dodaci su sirovi med ili javorov sirup. Za više začina, možete također baciti štapić cimeta ili malo kajenskog papra.Čuvajte višak u hladnjaku jedan do dva dana. Kako biste maksimalno povećali zdravstvene prednosti, pijte jednu do tri čaše dnevno.Osim što nam nudi jake fitonutrijente, korijen đumbira također sadrži male količine kalija, bakra, mangana, magnezija i vitamina C.
Još jedan recept za čaj od đumbira i zelenog čaja pogledajte u mojemu videozapisu.
Vaš Mario