ZLATNI LAN – ZDRAVSTVENE BLAGODATI
Lan je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina na biljnoj bazi koji se još nazivaju i alfa-linolenska kiselina (ili ALA). Još jedna zanimljiva činjenica o lanenim sjemenkama je da su oni izvor lignana broj 1 u ljudskoj prehrani. Laneno sjeme sadrži oko sedam puta više lignana od najbližeg drugoplasiranog, sjemenki sezama.Konzumiraju se najmanje 6000 godina, što ih čini jednom od prvih kultiviranih superhrane na svijetu.Pisani spisi govore da su se sjemenke zlatnog lana konzumirale u drevnom prije 5000 godina.,jeli su iz drevni narodi južne Amerike kao i Karlo Veliki u 8.stoljeću…
Lanene sjemenke su jedan je od najstarijih usjeva na svijetu. Postoje dvije vrste, smeđa i zlatna, od kojih su obje jednako hranjive.Samo jedna porcija osigurava dobru količinu proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina, zajedno s nekoliko važnih vitamina i minerala.
Jedna žlica (7 grama) mljevenog lanenog sjemena sadrži:
Kalorije: 37,Ugljikohidrati: 2 grama,Masnoća: 3 grama,Vlakna: 2 grama,Protein: 1,3 grama
Tiamin: 10% dnevne vrijednosti (DV),Bakar: 9% DV-a,Mangan: 8% DV-a,Magnezij: 7% DV-a
Fosfor: 4% DV-a,Selen: 3% DV-a,Cink: 3% DV,Vitamin B6: 2% DV-a,Željezo: 2% DV-a,Folat: 2% DV-a.Laneno sjeme dobar je izvor mnogih hranjivih tvari, uključujući proteine, vlakna, omega-3 masne kiseline, tiamin i bakar.
ZDRAVSTVENE BLAGODATI
- POMAŽU PROBAVI,POTIČU ZDRAVI GUBITAK KILOGRAMA,SMANJUJE ŽELJU ZA ŠEĆEROM,POMAŽE DEOKSIKACIJI
Jedan od najneobičnijih atributa lanenog sjemena je da lan sadrži visoku razinu sadržaja sluzi, vlakana koja tvore gel i koja je topiva u vodi i stoga se neprobavljena kreće kroz gastrointestinalni trakt.Jednom pojedena, sluzi iz lanenih sjemenki mogu spriječiti prebrzo pražnjenje hrane u želucu u tanko crijevo. To može povećati apsorpciju hranjivih tvari i učiniti da se osjećate sitije.Budući da se vlakna koja se nalaze u lanenom sjemenu ne mogu razgraditi u probavnom traktu, neke od kalorija koje lan sadrži neće se ni apsorbirati.Lan ima malo ugljikohidrata, ali je izuzetno visok u topivim i netopljivim vlaknima. To znači da također podržava detoksikaciju debelog crijeva, može pomoći kod gubitka masti i može smanjiti želju za šećerom.
- Bogat omega-3 masnim kiselinama
Puno više znamo o zdravstvenim prednostima ribljeg ulja i omega-3 masti,ali da li znate da sjemenke lana , orasi ili bademi…su krcati ovim nutrijentom?Riblje ulje sadrži EPA i DHA, dvije omega-3 masti dobivene samo iz životinjske hrane koja je ključna za optimalno zdravlje. Iako lanene sjemenke ne sadrže EPA ili DHA, sadrže vrstu omega-3 nazvanu ALA, koja djeluje nešto drugačije u tijelu u usporedbi s EPA / DHA.Alfa-linolenska kiselina (ALA) je n-3 polinezasićena masna kiselina koja je pronađena u studijama koje pomažu: - Potiče zdaravlje kože i kose
ALA masti u lanenim sjemenkama njeguju kožu i kosu pružajući esencijalne masne kiseline, kao i vitamine B skupine, što može pomoći u smanjenju suhoće i ljuskavosti.Također može poboljšati simptome akni, rosaceje, dermatitisa i ekcema. Isto vrijedi i za zdravlje očiju, jer lan može pomoći u smanjenju sindroma suhog oka zbog svojih učinaka podmazivanja. - Pomaže u snižavanju kolesterola i liječenju hiperlipidemije
Lan potiče zdravlje srca i arterija zbog svog protuupalnog djelovanja, antihipertenzivnih svojstava, učinaka snižavanja kolesterola, antioksidativnog kapaciteta i svojstava moduliranja lipida.Sadržaj topivih vlakana lanenog sjemena zarobljava masnoću i kolesterol u probavnom sustavu tako da se ne može apsorbirati. Topiva lanena vlakna također zadržavaju žuč, koja je napravljena od kolesterola u žučnom mjehuru. Žuč se zatim izlučuje kroz probavni sustav, prisiljavajući tijelo da napravi više, koristeći višak kolesterola u krvi i time snižavajući kolesterol.Hiperlipidemija je abnormalno visoka koncentracija masti ili lipida u krvi i to je jedan od najvažnijih čimbenika rizika ishemijske bolesti srca. Studije pokazuju da laneno sjeme (ne laneno ulje) može značajno smanjiti ove lipide. - Bez glutena
Korištenje lana izvrstan je način da prirodno zamijenite žitarice koje sadrže gluten u receptima. Žitarice, osobito one koje sadrže gluten, mnogima se mogu teško probaviti, ali lan se obično lako metabolizira i djeluje protuupalno.Budući da lan može apsorbirati puno tekućine i pomoći u vezivanju sastojaka koje koristite u receptima za kuhanje /pečenje, ali ne sadrži gluten, laneno sjeme dobar je izbor za one koji imaju celijakiju ili osjetljivost na gluten.
-lan ima još mnoge druge zdravstvene blagodati…Ukoliko želite dobiti moj recept za zdravi doručak na bazi sjemenki zlatnog lana ,kliknite na videozapis…