Search
Close this search box.

Kako češnjak uklanja parazite iz tijela?

ČEŠNJAK I ZDRAVLJE
Češnjak je jedna od najstarijih poznatih biljaka na svijetu.Prvi spisi o upotrebi ove biljke se ponalaze u središnjoj Aziji.Na Bliski istok i sjevernu Afriku biljka se proširila 3000. godine prije Krista.Ubrzo nakon toga biljka je počela biti znana i diljem Europe.Nudeći svoju jedinstvenu nutritivnu vrijednost i širok spektar zdravstvenih blagodati, ova je biljka brzo prepoznata kao jedan od najdragocjenijih darova prirode.Nevjerojatno putovanje češnjaka kroz našu povijest prolazilo je kroz svaku veću civilizaciju drevnog svijeta, ali njegovo pravo podrijetlo je Središnja Azija. Tamo je divlja biljka zvana Allium longicuspis evoluirala tisućljećima, na kraju se oblikovala u oblik modernog Allium sativuma ili češnjaka. Oko 3000. godine prije Krista trgovina između Indije i Bliskog istoka je počela značajno rasti.Babilonsko i asirsko carstvo je u to doba počelo značajno koristiti češnjak.


Najviše pisanih tragova iz tih davnih vremena dolaze iz Egipta, gdje su češnjak redovito koristili i plemići, obični ljudi i robovi kao začin za hranu, ljekoviti sastojak, vjerski sastojak (vjerovali su da može produžiti život), antiseptik za liječenje rana i sprječavanje gangrene, pa čak i kao izravan izvor snage. Čak je češnjak pronađen u grobnici faraona Tutankamona.Dolazak češnjaka u staru Grčku i Rim dao je još jedan veliki poticaj njegovoj popularnosti. Do tada se češnjak koristio za gotovo sve – od hrane do praznovjerskih rituala. Tvrdili su da češnjak može odbiti škorpione, liječiti ugrize pasa, izliječiti astmu, zaštititi od gube i ako obješen iznad ulaznih vrata kuće mogao bi zaustaviti širenje velikih boginja!


U Aziji se češnjak više smatrao medicinskim sastojkom nego biljkom začina za hranu.Danas češnjak predstavlja jednu od najpopularnijih aroma u Južnoj Aziji, zajedno s đumbirom i lukom.Jedan od najutjecajnijih trenutaka u povijesti češnjaka se dogodio tijekom širenja muslimanske vladavine diljem Bliskog istoka i istočne Europe. Medicinske knjige iz 1660-ih opisale su ga kao izvrstan lijek za kugu i male boginje.U 2010. godini svjetska proizvodnja češnjaka dosegla je 17,6 milijuna tona s Kinom kao apsolutnim liderom u proizvodnji i izvozu s 13,6 milijuna tona.

Što čini ovu biljku jednom od najpopularinijih na svijetu?

To su:volatilna ulja ( alin,allinaza,alicin,skordinini,delen,vitamini a,b,c,e,beta karoteni,kafeinska kiselina,kemferol,ferulinska kiselina,kvercetin,rutin,kalcij,željezo,mangan,fosfor,magnezij,mangan,cink,selen…Jako je dobro poznato da češnjak pojačavaja funkciju imunološkog sustava. Istraživanja pokazuju da češnjak samnjuje rizik od prehlade,viroze i gripe čak do 63%.Kardiovaskularne bolesti poput srčanog i moždanog udara su najopasnije bolesti modernog čovjeka.Visoki krvni tlak ili hipertenzija jedan je od najvažnijih pokretača ovih bolesti. Redovito koristeći češnjak i srce i krvne žile će biti puno zdravje i sprečavate ove teške bolesti.Češnjak smanjuje loši (LDL) kolesterol u krvnim žilama i time sprečava nastanak krvnih ugrušaka.


Oksidativna oštećenja slobodnih radikala doprinose procesu starenja. Češnjak sadrži antioksidanse koji podržavaju zaštitne mehanizme tijela protiv oksidacijskih oštećenja .Nevejrojatni učinci češnjaka na zdravlje organizma,podržavaju bolju funkciju mozga i sprečavaju nastanak demencije.Češnjak vam daje više snage i potiče bolju funkciju tijela kod fizičnih napora.jako je dobar za osobe koje se bave sportskim aktivnostima.Češnjak potiče detoksikaciju tijela i štiti jetru i bubrege.Iako je bitan za poticanja zdravlja kostiju i zglobova.
Izvanredan je prirodni lijek za infekcije gornjih dišnih puteva ,poput prehrade ,viroze ,gripe.Uklanja parazite iz probavnog trakta.Glavni sastojak biljke,alicin,potiče protok krvi te na ovaj način poboljšava Vaše seksualno zdravlje.Ova biljka pomaže boljeKorištenjem ulja od češnjaka uklanjate mnoge vrste infekcija, uključujući infekcije uha , kože, grlobolju…m radu metabolizma.Na ovaj način potičete prirodno mršavljenje.

KAKO KORISTITI OVU BILJKU?


Češnjak se najbolje koristi u sirovom obliku, iako i kuhani češnjak ima veliku vrijednost. Zapravo, antioksidativna vrijednost je jednaka (ili ponekad čak i veća) kada se kuha, što je kontraintuitivno jer za većinu hrane kuhanje ima tendenciju smanjenja prehrambenog sadržaja.
Češnjak se može korstiti i u obliku dodataka prehrani.Kapsule,ulja,čajevi….sve imate u dućanima zdravhe hrane.Ako želite iskoristiti ljekovitu moć ovog povrća, pokušajte ga dodati nekim od svojih omiljenih recepata. Sirovi češnjak možete dodati receptima koji se pirjaju, peku ili kuhaju. Ubacite malo malo sirovog češnjaka u domaći preljev za salatu, marinadu, umak od rajčice, juhu ili gulaš.
Dodavanje sirovog češnjaka bilo kojem jelu od povrća, ribe ili mesa zasigurno će pojačati okus i ponuditi zdravstvene blagodati.Da bi povećali učinak češnjaka ,prije konzumacije ga isjeckajte ili zgnječite i pričekajte nekoliko minuta prije upotrebe.
U dodacima prehrani češnjak se korisiti u dnevnim dozama do 2400 mg.Ekstrakti češnjaka obično se procjenjuju sa količinom alicina koji sadrže. Udio alicina je najčešće kreće od 1,1% do 1,3%. Češnjak se također koristi u kremama, gelovima, pastama i vodicama za ispiranje usta. Razgovarajte s liječnikom kako biste saznali koja bi doza mogla biti najbolja za određeno stanje.


NUSPOJAVE I MJERE OPREZA:


Prekomjerno uzimanje češnjaka može negativno utjecati na zdravlje jetre,izazvati proljev,mučninu,povraćanje,žgaravicu,neugodan zadah iz usta.On je prirodni razrijeđivač krvi i ne smije se istovremeno uzimati sa drugim kemijskim lijekovima za razrijeđivanje krvi poput aspirina,varfarina i slično…Pitajte liječnika prije upotrebe češnjaka ako ste trudni ili dojite.Neumjereno uzimanje češnjaka može značajno smanjiti krvni tlak,povećati znojenje.Potražite hitnu medicinsku pomoć ako dobijete alergijsku reakciju na češnjak. Simptomi alergijskih reakcija su otežano disanje,oticanje lica,usana,jezika,grla.Pitajte liječnika, ljekarnika ili drugog pružatelja zdravstvenih usluga je li sigurno koristiti ovaj proizvod ako imate:čir na želucu,probleme s probavom ili poremećaj krvarenja ili zgrušavanja krvi kao što je hemofilija.
Nemojte davati biljni/zdravstveni dodatak prehrani djeci bez liječničkog savjeta. Češnjak koji se uzima na usta u velikim dozama može biti štetan za djecu.Čuvati na sobnoj temperaturi dalje od vlage, topline i svjetla ili prema uputama na pakiranju.

kako češnjak pomaže uklanjati parazite iz tijela,pogledajte moj videozapis…

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI