BLACK FRIDAY - dodatnih 20% uz kupon CRNIH20 - ISKORISTI DO 09.12.

Search
Close this search box.

Kako cimet poboljšava zdravlje?

Cimet je moćan začin koji postoji tisućama godina i koristi se u terapeutske svrhe diljem svijeta. Cimet se još uvijek koristi svakodnevno u mnogim različitim kulturama zbog brojnih prednosti koje nudi, a da ne spominjemo činjenicu da ima osebujan okus te ga je jednostavno uklopiti u jela.Zanimljivo je napomenuti da su istraživanja otkrila da začin drži prvo mjesto među 26 najčešćih biljaka i začina na svijetu po količini antioksidansa koje sadrži. Osim toga, posjeduje niz drugih zdravstvenih prednosti, uključujući antibakterijska, antigljivična i antidijabetička svojstva.

U stvarnosti, cimet se dobiva iz kore drveta poznatog kao Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum). Cinamaldehid, cimetova kiselina i cimet neke su od karakterističnih komponenti koje se nalaze u ovoj kori. Ovi različiti spojevi odgovorni su za brojne dobrobiti koje ova kora posjeduje.

Cimet se nalazi na sedmom mjestu među svim namirnicama, biljem i začinima na ORAC ljestvici, koja se koristi za kvantificiranje količine antioksidansa prisutnih u raznim obrocima. U usporedbi s biljkama koje se redovito konzumiraju, poput majčine dušice, češnjaka i ružmarina, dokazano je da ima veću koncentraciju antioksidansa.Postoji niz različitih vrsta antioksidansa koji se nalaze u cimetu, uključujući polifenole, fenolnu kiselinu i flavonoide. Ovi antioksidansi odgovorni su za zdravstvene prednosti koje cimet pruža. Otkriveno je da te tvari štite tijelo od učinaka oksidativnog stresa te mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti.

Začin sadrži niz različitih antioksidansa, koji služe za izbjegavanje oksidativnog stresa i neutraliziraju potencijalno štetne slobodne radikale koji se nalaze u tijelu. Ne samo da pomaže u sprječavanju peroksidacije lipida, što može povećati rizik od mentalnih problema, raka, bolesti srca i drugih kroničnih stanja, već također pomaže u ograničavanju stvaranja dušikovog oksida u krvi.


Cimet sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale, što zauzvrat može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka, kognitivnog pada i drugih stanja. Začin ima široku paletu flavonoida, a za sve se pokazalo da su vrlo korisni u smanjenju potencijalno štetnih razina upale u cijelom tijelu. Istraživači su identificirali veliki izbor flavonoida.S obzirom na to da ovaj moćni začin ima sposobnost smanjenja oteklina i sprječavanja upale, može se učinkovito koristiti i za liječenje bolova. Studije su pokazale da je učinkovit u ublažavanju raznih simptoma boli povezanih sa starenjem, uključujući ali ne ograničavajući se na smanjenje ozbiljnosti alergijskih reakcija, smanjenje ozbiljnosti menstrualne boli i smanjenje ozbiljnosti boli u mišićima.Prema brojnim studijama, jedna od najznačajnijih prednosti cimeta za zdravlje je njegova sposobnost jačanja kardiovaskularnog zdravlja. Prema istraživanjima, dokazano je da smanjuje niz najčešćih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti. Ovi čimbenici rizika uključuju pretjerane razine kolesterola i triglicerida, kao i visoki krvni tlak, koji pomaže u održavanju zdravog i snažnog srca.Osim toga, otkriveno je da snižava visoki krvni tlak, što je još jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti ili moždani udar.

Istraživanjem je dokazano da je učinkovit koagulant krvi koji može spriječiti prekomjerno krvarenje pomažući tijelu u stvaranju krvnih ugrušaka. Još jedna prednost cimeta je ta što pospješuje obnavljanje tkiva i cirkulaciju, što ga čini posebno dobrim za regeneraciju srčanog tkiva, što može biti korisno u borbi protiv srčanog udara, bolesti srca i moždanog udara.


Cimet je nadaleko poznat po svojoj sposobnosti za smanjenje razine šećera u krvi, zbog čega se smatra jednom od najkorisnijih namirnica za dijabetes. Prema istraživanjima, ima sposobnost snižavanja razine šećera u krvi i poboljšanja osjetljivosti na hormon inzulin. Inzulin je odgovoran za doprinos transportu šećera iz krvotoka u tkiva, što pomaže u održavanju uravnotežene razine šećera u krvi.Prema brojnim studijama, cimet bi mogao inhibirati djelovanje niza probavnih enzima, što zauzvrat usporava brzinu kojom se šećer apsorbira u krvotok nakon obroka koji je bogat ugljikohidratima. Kao rezultat toga, stručnjaci su mišljenja da osobe koje imaju dijabetes tipa 2 mogu uživati u značajnim povoljnim prednostima na pokazatelje šećera u krvi uzimanjem ekstrakta cimeta kao suplementa.

Istraživanja su pokazala da ovaj začin, koji obiluje antioksidansima, ima sposobnost poboljšanja rada mozga, a također može pomoći u prevenciji razvoja neuroloških poremećaja poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.Istraživanja provedena in vitro pokazuju da cimet može pomoći u sprječavanju stvaranja specifičnog proteina u mozgu, čime se smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Međutim, ne postoje istraživanja provedena na ljudima koja bi poduprla ovu tvrdnju. U studijama na životinjama također je dokazano da štiti neurone od oksidativnog stresa, čime se smanjuje opasnost od upale i oštećenja stanica. To zauzvrat može pomoći u očuvanju funkcije mozga i pomoći u prevenciji kognitivnog pada.


Kao rezultat svojih antioksidativnih svojstava, cimet ima potencijal obrane od oštećenja DNK, mutacije stanica i nastanka malignih tumora. Istraživanja su pokazala da zdravstvene prednosti cimeta potječu od kemikalije poznate kao cinamaldehid. Cinamaldehid ima sposobnost usporavanja stvaranja tumora, zaštite DNK od oštećenja i uništavanja stanica raka.Istraživači trenutno istražuju potencijal cimeta kao prirodne hrane u borbi protiv raka zbog njegovih snažnih antioksidativnih svojstava. Cimet bi mogao biti koristan dodatak prehrani osoba koje su u većem riziku od razvoja raka

Kada je riječ o zaštiti tijela od zaraze bolešću, cimet može imati niz mogućih prednosti. Osim toga, njegova eterična ulja sadrže moćne komponente koje jačaju imunološki sustav, uz svojstvena antibakterijska, antibiotska, antifungalna i antivirusna svojstva koja posjeduje.Zbog toga se u raznim kulturama koristi kao prirodno sredstvo za pomoć u borbi protiv opasnih virusa i bolesti. Konkretno, ulje cimeta ima sposobnost zaštite od bakterijskih infekcija, koje su temeljni uzrok raznih bolesti, uključujući običnu prehladu, upale grla i upalu pluća.

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte ili poslušajte moju novu knjigu

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI