Jedan od najvećih problema zadnjih desetljeća starijih osoba je enorman porast osoba koji dobivaju demenciju.Ključnu ulogu u sprečavanju demencije će biti prakticirati zdrav način života i unositi namirnice ili dodatkeprehrani koji značajno mogu poboljšati Vaše zdravlje.Ovdje posebnu ulogu igraju antioksidansi,posebne molekule koje nas štite od oštećenja stanica.
Nažalost,mi tih antioksidanasa u tijelu imamo sve manje kako starimo,a zbog toga i dolaze veliki broj bolesti.Velike su šanse da ste čuli puno o mnogim prednostima raznih antioksidansa i visoko-antioksidativne hrane – borbi protiv upala, pomaganju u pobjedi raka i još mnogo toga – ali jeste li se ikada zapitali što su točno antioksidansi i kako djeluju u tijelu?
ŠTO JE ALFA LIPOIČNA KISELINA?
Alfa lipoična kiselina – jedna vrsta antioksidansa – vrsta je spoja koji se nalazi u biljnoj hrani koju obično jedemo.Pomaže u čišćenju slobodnih radikala i usporava proces starenja – ali možda je njegova najpoznatija upotreba u prirodnom liječenju dijabetesa.Ljudi sami prave malu količinu ALA, iako koncentracija u našem krvotoku znatno raste kada jedemo zdravu prehranu.
Prirodno obiluje hranom poput zelenog povrća, krumpira i određenih vrsta kvasca – plus može se napraviti umjetno u laboratoriju i uzeti kao oralni protuupalni dodatak.Alfa lipoična kiselina (koja se naziva i lipoična kiselina ili tioktična kiselina) je organosulfurski spoj koji se nalazi u tijelu, a sintetiziraju ga biljkei životinje. Prisutan je u svakoj stanici unutar tijela i pomaže pretvoriti glukozu u “gorivo” koje tijelo koristi za energiju.
Najvrijednija uloga ALA-e u tijelu je borba protiv učinaka slobodnih radikala, koji su opasni nusproizvodi kemijske reakcije koji nastaju tijekom procesa oksidacije. Unutar naših stanica, ALA se pretvara u dihidrolipoičnu kiselinu, koja ima zaštitne učinke nad normalnim staničnim reakcijama, poput onih uključenih u metaboličke funkcije i neuronsku signalizaciju.Kao i drugi antioksidansi, alfa lipoična kiselina može pomoći usporiti stanična oštećenja koja su jedan od temeljnih uzroka bolesti.
Također djeluje u tijelu na obnavljanju esencijalne razine vitamina, poput vitamina E i vitamina C, i djeluje kao kofaktor za nekoliko važnih mitohondrijskih enzima. Osim toga, pomaže tijelu da probavi i koristi molekule ugljikohidrata.Nešto što ALA čini jedinstvenim je to što je topiv u vodi i topiv u mastima, za razliku od drugihhranjivih tvari (poput vitamina B ili vitamina A, C, D ili E). To znači da se može pravilno apsorbirati unatoč vrstama hrane koju jedete, a može se koristiti u gotovo svim dijelovima tijela.
Za više informacija o utjecaju alfa-lipoične kiselina na zdravlje mozga ,pogledajte ovaj video !