CMO je najpoznatiji od ovih spojeva, iako su prirodni izvori CMO-a obično mješavina mnogih cetiliranih masnih kiselina.Američki kemičar Harry W. Diehl otkrio je cetil miristoleat tijekom istraživanja provedenog 1950-ih i 1960-ih, iako je službeno priznat za svoje otkriće tek 1972. godine. Dr. Diehl je teoretizirao da miševi u njegovoj studiji nisu imali artritis jer su proizvodili CMO.
Životinjske masti najčešći su prehrambeni izvori CMO-a, uključujući mliječne proizvode i riblje ulje. Neki orašasti plodovi također sadrže značajne razine CMO-a. Komercijalna proizvodnja CMO-a obično se izvodi katalizacijom reakcije između cetilnog alkohola i miristolene kiseline s p-toluenesulfonskom kiselinom monohidratom. Specifična biokemijska uloga CMO-a u ovom trenutku nije jasna, iako se vjeruje da je slična onoj omega-3 masnih kiselina.
Najčešće upotrebe CMO-a kao zdravstvenog dodatka bave se funkcijama zglobova. Također može podržati imunološki sustav i zdrav proces normalne upale.
..
