Search
Close this search box.

CMO sprečava artrozu koljena! Štiti hrskavicu, smanjuje bol, ukočenost…

CMO je kratica za cetil miristoleat, formalno poznatiji kao cis-9-cetil miristoleat. Kemijski je klasificiran kao ester, što znači da je proizvod reakcije između kiseline i alkohola. U slučaju CMO-a, alkohol je cetilni alkohol, a kiselina je misristoleična kiselina. CMO pripada kemijskoj skupini cetiliranih masnih kiselina, koja također uključuje cetil miristat, cetil laureat, cetil oleat, cetil palmitat i cetil palmitoleat.

CMO je najpoznatiji od ovih spojeva, iako su prirodni izvori CMO-a obično mješavina mnogih cetiliranih masnih kiselina.Američki kemičar Harry W. Diehl otkrio je cetil miristoleat tijekom istraživanja provedenog 1950-ih i 1960-ih, iako je službeno priznat za svoje otkriće tek 1972. godine. Dr. Diehl je teoretizirao da miševi u njegovoj studiji nisu imali artritis jer su proizvodili CMO.

Životinjske masti najčešći su prehrambeni izvori CMO-a, uključujući mliječne proizvode i riblje ulje. Neki orašasti plodovi također sadrže značajne razine CMO-a. Komercijalna proizvodnja CMO-a obično se izvodi katalizacijom reakcije između cetilnog alkohola i miristolene kiseline s p-toluenesulfonskom kiselinom monohidratom. Specifična biokemijska uloga CMO-a u ovom trenutku nije jasna, iako se vjeruje da je slična onoj omega-3 masnih kiselina.


Najčešće upotrebe CMO-a kao zdravstvenog dodatka bave se funkcijama zglobova. Također može podržati imunološki sustav i zdrav proces normalne upale.

..

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI