BLACK FRIDAY - dodatnih 20% uz kupon CRNIH20 - ISKORISTI DO 09.12.

Search
Close this search box.

Limun kao lijek : zdravstvene blagodati i upotreba

LIMUN ZDRAVSTVENE BLAGODATI

Opis i povijest limuna

Limun je vrsta malog zimzelenog drveća iz porodice cvjetnica Rutaceae, porijeklom iz Azije, prvenstveno sjeveroistočne Indije (Assam), sjevernog Mjanmara i Kine. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cvate i do 3 puta godišnje, od svibnja do rujna, a nakon svake cvatnje daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu.Listovi su svijetlo zelene boje, jajoliki ili nešto produženiji, slabo nazubljeni, mirisavi, peteljka je gola bez krilaca. Plodovi limuna mogu biti ovalnog ili okruglog oblika, žute su boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom.Postoji sedam vrsta limuna, a to su:Sorrento,Pink,Verna,Panache,Villafranca,Meyer,Eureka,Lisbon

Kemijski sastav limuna

U skladu s drugim agrumima, poput naranči i grejpa, limun je bogat izvor biljnih spojeva s antioksidativnim svojstvima, poput vitamina C i flavonoida. Sok od jednog limuna osigurava više od jedne trećine preporučene dnevne količine vitamina C.Limuni sadrže kalcij, koji je važan za rad mišića, lučenje hormona, kontrakciju krvnih žila i još mnogo toga. Limuni sadrže kalij koji pomaže pravilnom radu mišića i živaca. Folat koji se također nalazi u limunu, bori se protiv urođenih mana kralježnice i pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica .

Zdravstvene blagodati limuna

Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije, ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sustav. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osjećaj sitosti i istovremeno diže energiju umornom tijelu.

  1. Jača imunitet

Limun je jedan od glavnih izvora vitamina C, vitalnog nutrijenta povezanog s jačanjem imunološkog sustava. Zapravo, sadržaj vitamina C u limunu je otprilike isti omjer gram za gram kao u prehrani naranče.Osim toga, limun je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i jačanju imuniteta.Vitamin C pomaže osobama s malarijom, proljevom i upalom pluća.Limuni također obiluju antioksidansima. Neutralizirajući štetne slobodne radikale i održavajući vaše tijelo čistim od bolesti izazvanih bakterijama ili virusima, antioksidansi dokazano štite vaše imunološke stanice.

  1. Unaprjeđuje zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomaže u sprečavanju raka

Visok sadržaj vitamina C pomaže u održavanju snage i integriteta vašeg srca.Kombinirajte ga sa zdravim i aktivnim stilom života kako biste doista maksimalno poboljšali zdravlje srca.Limuni su puni antioksidansa i kemikalija za borbu protiv raka, stoga ne čudi da su mnoge studije pokazale da limun može pomoći u uništavanju stanica raka.Limun također sadrži kemikalije kao što su d-limonen i hesperidin. Pokazalo se da također imaju svojstva prevencije raka.

  1. Potiče proizvodnju kolagena

Vitamin C popularan je sastojak za njegu kože zbog svoje sposobnosti da koži da sjaja, bori se protiv slobodnih radikala i poveća proizvodnju kolagena.Pronaći ćete ga u mnogim serumima i kremama, ali možete udvostručiti dobrobiti vitamina C za zdravlje kože unosom te hranjive tvari.Kolagen je inače vrsta proteina koji koži daje strukturu i elastičnost. Koža prirodno sadrži i stvara kolagen, ali proizvodnja kolagena opada s godinama zato je tvrdnja da konzumiranje više hrane bogate vitaminom C poput limuna može koži dati mlađi izgled.

  1. Limun osigurava dijetalna vlakna

Prehrana bogata vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, poput bolesti srca. Jedna šalica limuna sadrži gotovo 6 grama vlakana. Limun sadrži vrstu topivih vlakana koja se nazivaju pektin, a oni mogu podržati kontrolu šećera u krvi i pomoći u snižavanju kolesterola. Vlakna se nalaze samo u cijelom limunu, a ne u limunovom soku.

  1. Smanjuje rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenac je bolan, ali postoje neki načini da ih spriječite. Održavanje hidratacije smatra se najboljim načinom za sprječavanje bubrežnog kamenca, stoga svakako pijte puno vode.Dodavanje iscijeđenog limuna u vodu također može pomoći jer limun sadrži limunsku kiselinu koja bi mogla pomoći u razgradnji manjih bubrežnih kamenaca.

  1. Sprečava nedostatak željeza

Vrlo važan mineral za vaše tijelo je željezo. Ima ga u crvenim krvnim stanicama, hemoglobin je jedna od ključnih komponenti koja opskrbljuje tijelo potrebnim kisikom.Mnoge kategorije ljudi izložene su opasnosti od nedostatka željeza. Vegetarijanci i vegani, na primjer, jedu neku vrstu željeza koje tijelo teže apsorbira. Nadalje, većem su riziku žene u reproduktivnoj dobi zbog menstrualnog gubitka krvi.Studije otkrivaju da obilje vitamina C u limunu može poboljšati apsorpciju željeza, čime se sprječavaju poremećaji uključujući anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza.

  1. Potiče mršavljenje.

Omogućujući vam smanjenje kalorija bez ugrožavanja okusa, zamjena soka ili soka čašom hladne vode s limunom pomaže vam u promicanju mršavljenja.Jedna šalica soka od naranče, na primjer, ima 112 kalorija i više od 26 grama ugljikohidrata. Nasuprot tome, voda s limunom bez šećera ima samo šest kalorija.Nadalje, iako sok od limuna ima razumnu razinu ugljikohidrata, razrjeđivanje s vodom drastično smanjuje ugljikohidrate u vodi s limunom, stoga ih smanjuje na samo dva grama po porciji.Iako limun pomaže kod mršavljenja, da bi se doista postigli željeni rezultati u smislu mršavljenja, treba ga kombinirati s dobrom prehranom i načinom života.

8.Poboljšava zdravlje probavnog sustava

Limun se sastoji od oko 10% ugljikohidrata, uglavnom u obliku topivih vlakana i jednostavnih šećera.Glavno vlakno u limunu je pektin, oblik topivih vlakana povezanih s višestrukim zdravstvenim prednostima.Topiva vlakna mogu poboljšati zdravlje crijeva i usporiti probavu šećera i škroba, što u konačnici može rezultirati smanjenom razinom šećera u krvi.Međutim, da bi se iskoristile sve blagodati vlakana iz limuna, treba jesti pulpu.Osobe koji piju sok od limuna, bez vlakana koja se nalaze u pulpi, neće dobiti sve dobrobiti iz limuna, posebno limunskih vlakana.

Odavno se koristi limun kao lijek za jetru zbog svojega blagog djelovanja na njezin rad, kao i na probavu te krvnu sliku jer snižava kolesterol. Kod visokog kolesterola preporučuje se kombinacija limuna i bijelog luka.Limun je i učinkovit protiv žgaravice. Citruse inače nije pametno konzumirati kod žgaravice, ali ako pomiješate žlicu limuna i pola čaše vode i to popijete, žgaravica će nestati. Limun i voda za mršavljenje su također odlična kombinacija koja će Vam pomoći u detoksikaciji organizma.

https://www.youtube.com/watch?v=cydMHYCDEtg

Kako konzumirati limun?

Limun je najbolje nacijediti i spremiti u hladnjak te po želji konzumirati. Ako ćete ga ići cijediti svaki puta kada želite dodati par kapi soka od limuna u salatu, to će Vam brzo dosaditi. Zato je dobro nacijediti veću količinu limuna i to onda trošiti.Limunova kora ima kiselkasto – gorku aromu i može se dodavati kolačima, a u mediteranskim krajevima je popularan i liker od limuna. Kriške limuna dodaju se u čaj i druge napitke zbog arome, ali mi preporučujemo cijeđenje limuna (umjesto dodavanja kriški) kojim dobivate i aromu i zdrava svojstva.Osim toga, od limuna možete pripremiti i ukusnu, osvježavajuću limunadu koja će Vam posebno dobro doći za vrijeme ljetnih vrućina. Biljka koja mirisom i okusom podsjeća na limun, a izgleda kao trava sa stabljikom nalik na lukovicu, poznata je kao limunska trava. Koristi se za liječenje zbog antioksidativnih svojstava te obilja vitamina i minerala, ali je poznata i u parfemskoj, prehrambenoj te farmaceutskoj industriji. Više o njoj pročitajte ovdje.

Limun mjere opreza i nuspojave

Većina ljudi može jesti i uživati ​​u limunu s malom vjerojatnošću negativnih učinaka. Neki bi ljudi u međuvremenu mogli razmisliti o smanjenju potrošnje.Iako su rijetke, dokumentirane su alergije na citrusno voće koje mogu pogoršati alergije na hranu uključujući osip, edem, astmu i crvenilo kože. Ako nakon konzumacije limuna osjetite bilo kakve negativne učinke, odmah prestanite i posavjetujte se s liječnikom.

Nadalje, čak i ako je nutritivni profil limuna stvarno izvanredan, može se apsolutno pretjerati. Limunska kiselina čini previše jedenja vjerojatno da će uzrokovati propadanje cakline na vašim zubima, stoga povećava osjetljivost.Na kraju, izravno stavljanje limuna na kožu može povećati osjetljivost na UV zrake; stoga svakako nosite kremu za sunčanje ili ograničite izlaganje suncu kako biste spriječili opekline.

Za više informacija o zdravstvenim blagodatima limuna pogledajte videozapise..

Vaš Mario

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte ili poslušajte moju novu knjigu

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-30% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI