Search
Close this search box.

Najgora namirnica za bolesnu štitnjaču!

Danas ćete saznati koja je najgora namirnica za štitnjaču.


Štitnjača ili štitna žlijezda (lat. thyroidea) ednokrini (hormonalni) je organ i jedan je od najprokrvljenijih organa u tijelu. Smještena u prednjem donjem dijelu vrata, gdje poput potkove obavija dišnu cijev (dušnik). Građom nalikuje leptiru. Osnovna građevna jedinica su folikuli (mjehurići). Štitnjača luči dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Građeni su od kemijskog elementa joda .Praktično svaki dio tijela ima receptore za ove hormone.Važni su za uravnoteženu funkciju cijelog organizma – dišni i krvožilni sustav, mozak, zatim djeluju na kretanje, spavanje i probavu, te rad ostalih žlijezda(npr. spolnih žlijezda). Najčešća bolest je hipotireoza ,koje je uzrokovna bolesšću koja se naziva Hashimoto sindrom.Oba hormona sudjeluju u održavanju bazalnog (osnovnog) metabolizma stanica, a njihov manjak može usporiti metabolizam do 40%, a njihov višak može ubrzati metabolizam čak 60-100%.


Najgore namirnice za štitnjaču su one koje sadrže GLUTEN.Gluten je skup proteina koji se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i zobi, te njihovim derivatima kao što su piro i kamut. Glavni proteini u gluten su glutenin i gliadin, pri čemu gliadin ima veći utjecaj na zdravlje ljudi.
Gluten je odgovoran za elastičnost tijesta i doprinosi strukturi hrane koja sadrži ove žitarice. On daje tijestu karakterističnu teksturu, posebno kod proizvoda poput kruha, peciva, tjestenine i peciva.Važno je napomenuti da gluten može biti problematičan za ljude koji imaju celijakiju, autoimunu bolest u kojoj konzumacija glutena izaziva oštećenje tankog crijeva i upalne reakcije. Osim toga, postoji i stanje poznato kao glutenska osjetljivost, u kojem ljudi doživljavaju slične simptome kao kod celijakije kada konzumiraju gluten, iako ne pokazuju tipične znakove oštećenja tankog crijeva.

Gluten u iznimnom broju slučajeva pogoršava funkciju štitnjače.osobno bi Vam preporučio da u potpunosti izbacite namirnice bogate glutenom.Imati ćete značajno bolje zdravlje.

To su : PŠENICA ,JEČAM ,RAŽ,BRAŠNO,PIR,FARRO,KUS KUS,VEĆINA KRUHA I GRICKALICA,TJESTENINE,PEKARSKI PROIZVODI,KOLAČI,VAFLI…POSEBNO VODITE RAČUNA O PEKARSKIM PROIZVODIMA.

Podijeli s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prati me na društvenim mrežama

Scroll to Top

ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI
ISKORISTI OGROMNE POPUSTE

-25% povodnom izdanja nove knjige

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI