Kikiriki je povrće koje se ubraja u porodicu mahunarki, iako ga mnogi smatraju orašastim plodom. Potječe iz južne i srednje Amerike, a u Europu je stigao u 15. stoljeću. Čovjek za svoju prehranu koristi sjeme kikirikija koje je bogato proteinima, vlaknima, željezom, cinkom i vitaminima E i K. Kikiriki se jede samostalno ili se od njega proizvode maslac, ulje, brašno i dr.
Nutritivno, kikiriki je izrazito kalorijski vrijedna namirnica (567kcal u 100g), pa njenu konzumaciju treba ograničiti i prilagoditi vlastitim dnevnim kalorijskim potrebama.Najčešće je dnevno preporučena mjera kikirikija – šaka, a ako se govori o maslacu od kikirikija – 1 žlica. No, količine svakako treba prilagoditi individualnim potrebama, ovisno o ciljevima te vrsti i stupnju tjelesne aktivnosti.
Ova mahunarka je bogata oleinskom kiselinom, zdravom masti koju nalazimo i u maslinovom ulju, ali bogata je i antioksidansima. Kikiriki je bogat polifenolima, primarno sastojkom imena p-kumarinska kiselina, a upravo pečenje povećava udio ove kiseline u kikirikiju, povećavajući njihov ukupni antioksidativni nivo za čak 22%.
NUTRITIVNA VRIJEDNOST KIKIRIKIJA
Kikiriki je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, vrstom masnoća koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Smatra se da ova vrsta masnoća snižava rizik od razvoja bolesti srca za čak 21%. Osim zbog sadržaja zdravih masti, kikiriki je preporučljiv u prehrani zbog svojeg visokog udjela vitamina E, niacina i folata, ali i proteina i mangana. I što je još interesantno,upravo te zdrave masne kiseline sprečavaju nastank žučnih kamenaca.
Dodatno, kikiriki je bogat i resveratrolom, izuzetno snažnim antioksidansom .O njemu sam već pričao na mome kanalu.Resveratrol Vam sprečava vidljive znakove starenja,produžuje život,potiče zdravlje kože i zdravlje mozga!
Studija objavljena 2002. godine u The Journal of the American Medical Association potvrdila je da prehrana bogata kikirikijem i maslacem od kikirikija snižava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.Naime, upravo polinezasićene i mononezasićene masne kiseline koje nalazimo u kikirikiju pozitivno utječu na homeostazu glukoze i inzulina.
Iako se radi o kalorijski visokovrijednoj namirnici studije potvrđuju da osobe koje u prehrani imaju kikiriki rjeđe imaju problema s viškom kilograma od osoba koje nemaju u prehrani ovu namirnicu.Naime, upravo zbog sadržaja masti i kalorijske vrijednosti, kikiriki duže vremena daje osjećaj sitosti pa s njihovim unosom ne dolazi da značajnog povećanja energije.